12:34 23.01.2018

Суд призначив на 20 лютого основне засідання за позовом "Татнефти" до України на $112 млн

2 хв читати
Суд призначив на 20 лютого основне засідання за позовом "Татнефти" до України на $112 млн

Арбітражний суд Москви призначив на 20 лютого основне засідання за позовом "Татнефти" до України про визнання і приведення у виконання рішення міжнародного арбітражу на $112 млн, повідомив кореспондент "Інтерфаксу" із залу суду.

Сторони у вівторок продовжили суперечку про ефективну юрисдикції суду, а також про наявність в України на території РФ майна, яке може бути враховано в рамках стягнення за позовом російської нафтової компанії.

"Татнефть" наполягає, що частину будівлі культурного центру України в Москві, розташованого на Арбаті, може бути стягнено, оскільки вона використовується в комерційних цілях. У свою чергу, Україна продовжує стверджувати, що будівля культурного центру має дипломатичний імунітет.

Як повідомлялося, "Татнефть" почала арбітражний розгляд проти України у 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій щодо ситуації навколо "Укртатнафти".

"Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій "Укртатнафти" належало структурам, наближеним до "Татнефть", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнефти". Однак у результаті судових розглядів в Україні частку татарстанських акціонерів у НПЗ було практично обнулено, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, наближені до групи "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

У 2014 році міжнародний арбітраж виніс рішення на користь "Татнефти" і зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки. У тому ж році Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень. Наприкінці 2016 року Апеляційний суд Парижа залишив у силі два арбітражних рішення, що зобов'язують Україну виплатити "Татнефти" зазначену суму.

Водночас "Татнефть" у квітні 2017 року подала клопотання до Арбітражного суду Москви і Високого суду Лондона про примусове виконання рішення міжнародного арбітражу.

Арбітражний суд Москви 27 червня припинив провадження у справі, "Татнефть" оскаржила це рішення в касаційній інстанції. У серпні Арбітражний суд Московського округу скасував постанову Господарського суду Москви і направив справу на розгляд суду першої інстанції.

При цьому суд Лондона наприкінці липня визнав рішення міжнародного арбітражу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА