14:17 25.01.2018

Голова НР "Укроборонпрому": Ми повинні максимально залучати інвесторів для створення нових видів озброєння

3 хв читати
Голова НР "Укроборонпрому": Ми повинні максимально залучати інвесторів для створення нових видів озброєння

Голова наглядової ради держконцерну "Укроборонпром" Михайло Згуровський розглядає залучення інвестицій, зокрема закордонних, у створення нових видів озброєнь в числі ключових пріоритетів реформи концерну.

Оцінюючи основні завдання, які стоять на порядку денному наглядової ради "Укроборонпрому", в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", М. Згуровський наголосив: "Вкрай важливо вдосконалити і осучаснити фінансову модель діяльності держконцерну.

"Розраховувати тільки на держбюджет ми не можемо... Ми повинні максимально залучати інвесторів для створення нових видів техніки, нових видів озброєнь. Тут повинна діяти дещо інша модель - модель взаємодії приватного бізнесу, високотехнологічних компаній і конкурентоспроможної науки", - зазначив М. Згуровський.

Ця інноваційна модель, уточнив він, діє, її елементи успішно відпрацьовані НТТУ "КПІ ім. Сікорського" в рамках участі в інноваційно-виробничій платформі впровадження оборонних стартапів "Об'єднання "Київська політехніка".

За словами Згуровського, також необхідно розглянути питання "підвищення активів оборонних держпідприємств, відкривши частину акцій для великих приватних інвесторів".

На думку глави НР "Укроборонпрому", це можна здійснити не через приватизацію, а через акціонування, "і залучення тих потужних інвесторів, які могли б істотно підсилити ці підприємства".

При цьому він особливо підкреслив, що можливість залучення інвестицій, зокрема істотних іноземних інвестицій, безпосередньо пов'язане з підвищенням прозорості і відкритості "Укроборонпрому":

"Щоб у наших партнерів, особливо зарубіжних, не було будь-яких сумнівів у співпраці з нами", - сказав він, підкресливши: цього також "очікує і суспільство".

"І закупівлі, і тендери, і всі інші кроки, повинні бути прозорими і зрозумілими. А інвестори повинні розуміти, що їхні інвестиції будуть захищені", - сказав він.

Для цього планується провести масштабний аудит як центральної системи управління "Укроборонпрому", так і роботи окремих важливих підприємств, - уточнив М. Згуровський.

"Цей аудит надзвичайно потрібен: суспільство має розуміти, на що йдуть значні бюджетні кошти. І наші міжнародні партнери повинні повністю довіряти концерну, довіряти тим підприємствам, щоб співпраця була ефективною, і був підвищений рівень інвестування", - зазначив він.

Торкаючись на прохання агентства ситуації з виходом з процесу аудиту, сформованого за участю міжнародної антикорупційної Transparency International Незалежного антикорупційного оборонного комітету (Нако), М. Згуровський сказав: "Шкода, що ми дійшли до такого стану, що ці дві авторитетні організації оголосили про вихід з проекту", - сказав він.

Глава наглядової ради висловив надію на відновлення співпраці з цими антикорупційними структурами, зауваживши: "Очевидно, у нас відбудуться контакти і з'ясування головної причини".

"Якщо вони ухвалять рішення про повернення в міжнародний аудит, це буде найкраще рішення. Вже пройдено чималий шлях", - сказав М. Згуровський. За його словами, в разі "категоричної відмови", з огляду на необхідність в проведенні аудиту, Наглядова рада його в будь-якому випадку організовує: "Краще з визнаними організаціями, на що є велика надія. В крайньому випадку, з іншими, компетентними в цій сфері організаціями, що працюють в різних країнах світу ".

Він особливо зазначив, що важливою складовою аудиту має стати створення його "дорожньої карти", або календарного плану, що містить терміни оприлюднення результатів етапів аудиту.

Разом з тим, глава НР "Укроборонпрому" акцентувала, що одним з пріоритетів реформи держконцерну розглядається імпортозаміщення: "Дуже важливо підвищити рівень імпортозаміщення, оскільки велика кількість техніки, створеної в інших умовах, вимагає заміни певних вузлів і блоків", - сказав він.

Мова йде про ракетну техніку і озброєння, де рівень імпортозаміщення, за словами Згуровського, слід значно підвищити.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА