14:25 25.01.2018

"Укроборонпром" повинен сконцентруватися на посиленні взаємодії між виробництвом і наукою з орієнтиром на DARPA

3 хв читати
"Укроборонпром" повинен сконцентруватися на посиленні взаємодії між виробництвом і наукою з орієнтиром на DARPA

Посилення взаємодії між оборонним виробництвом і наукою є одним з ключових напрямків реформи оборонної промисловості України і держконцерну "Укроборонпром", одним з орієнтирів є Агентство передових оборонних дослідницьких проектів США DARPA, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова наглядової ради (НР) Михайло Згуровський.

Оцінюючи першочергові завдання, які стоять на порядку денному Наглядової ради "Укроборонпрому", в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" він сказав: "Статут держконцерну передбачає дуже широкі повноваження. Ми спробуємо використовувати їх повною мірою і впливати на всі найважливіші процеси, які будуть відбуватися в системі "Укроборонпрому". Це і узгодження стратегії, і узгодження фінансових планів на поточний рік, і кадрові рішення, і реформування "Укроборонпрому".

При цьому, за словами глави НР, особливу увагу буде приділено посиленню взаємодії між оборонними підприємствами держконцерну і науковими центрами, одним з орієнтирів розглядається Агентство передових оборонних дослідницьких проектів США DARPA.

"Щось подібне для координації, для зближення науки і високотехнологічного виробництва, і підготовки кадрів, має відбутися і в Україні, в системі "Укроборонпрому". Це дуже важливий крок реформування", - підкреслив він.

Разом з тим, на думку М.Згуровського, створення українського аналога DARPA могло б заповнити прогалину між політичним керівництвом і ОПК в чинній системі управління українською оборонною промисловістю.

Зокрема, нагадав він, DARPA працює "між" вищим політичним істеблішментом і військово-промисловими групами США. "Ця дослідницька організація виявляє ті слабкі місця з точки зору оборони і безпеки держави, які необхідно було б заповнити тими чи іншими видами озброєнь або тими чи іншими новими компетенціями. І вона дає політичному керівництву держави відповідні експертні рекомендації".

За умови прийняття політичного рішення про необхідність створення нових систем озброєнь, уточнив він, це рішення доводиться до наукових центрів і оборонної промисловості для технічного впровадження. "На мій погляд, в нашій системі є політичний орган. Інше питання - це обсяг функцій. Мені видається, це повинен бути цілісний пакет функцій", - сказав він.

За словами Згуровського, в сьогоднішній системі управління оборонною промисловістю України "між політичним рівнем і рівнем технологічного виробництва не вистачає інтелектуального рівня".

"Якби ми створили в Україні аналог DARPA для системи ВСУ, для розвідслужб України, то система безпеки і оборони була б уже повнофункціональної. Це моє бачення", - зазначив він.

Уточнюючи свою позицію з питання створення в системі центральної виконавчої влади спеціального органу, відповідального за оборонну промисловість, М. Згуровський сказав: "На мій погляд, в цій системі управління, де остаточні рішення визначає і приймає Верховний головнокомандувач Збройними силами України, де є Рада національної безпеки і оборони України, - на цьому рівні можна було б виробляти ту національну політику безпеки і оборони, яка нам необхідна".

"Створення ще якогось, суто адміністративного органу, за наявності Ради національної безпеки і оборони, можливо, було б уже зайвим", - сказав він, підкресливши: "Це моя особиста думка".

При цьому М. Згуровський також відзначив позитивні зміни в оборонному секторі в умовах воєнного часу. "У країні відбулися дуже великі зміни в частині створення власної системи оборони і безпеки. Велику роль в цьому зіграв і "Укроборонпром", - зазначив він, нагадавши: "Ще чотири роки тому ми майже не мали власної армії. Сьогодні це досить потужна армія - 30-та в світі, і 9-та в Європі, вже має відповідне технічне оснащення".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА