14:39 25.01.2018

НБУ підвищив прогноз зростання ВВП України в 2018 р. до 3,4%, знизив на 2019 - до 2,9%

2 хв читати
НБУ підвищив прогноз зростання ВВП України в 2018 р. до 3,4%, знизив на 2019 - до 2,9%

Національний банк України (НБУ) підвищив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на 2018 рік до 3,4% з 3,2%, повідомляється на веб-сайті центробанку в четвер.

"Економічне зростання прискориться до 3,4% в 2018 році. Основним драйвером зростання економіки стане приватне споживання, завдяки збереженню все ще високих темпів зростання реальних зарплат, а також інших доходів, зокрема пенсій", - зазначено в повідомленні.

Серед сприятливих чинників Нацбанк також зазначає очікуване пом'якшення фіскальної політики і збереження активної інвестиційної діяльності підприємств.

НБУ очікує уповільнення зростання реального ВВП в 2019-2020 рр. до 2,9% (раніше прогнозувалося зростання в 2019 р на 3,5% - ІФ) через вичерпання ефектів нинішнього фіскального пом'якшення і під впливом жорсткої монетарної політики, яка необхідна для повернення споживчої інфляції до цільового рівня.

Крім того, повільний прогрес у структурних реформах буде стримувати підвищення довгострокового потенціалу економіки.

Нацбанк також очікує в прогнозному горизонті повільного відновлення кредитування, перш за все через збереження високих ризиків інституційного середовища, зокрема низького рівня захисту прав кредиторів.

НБУ очікує поступового посилення ролі експорту в економічному зростанні у зв'язку зі сприятливими умовами торгівлі та розширенням доступу на зовнішні ринки.

Зростання експорту також буде підтримувати відновлення виробництва в окремих галузях промисловості, які в 2017 році втратили доступ до продукції підприємств, розташованих на неконтрольованої території.

Поряд з підвищенням внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту НБУ очікує прискорення зростання імпорту. Як наслідок, дефіцит поточного рахунку, за оцінками НБУ, в 2018-2020 рр. збережеться на рівні близько 3% від ВВП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА