15:39 25.01.2018

НБУ погіршив прогноз щодо інфляції на 2018 р. до 8,9%

2 хв читати
НБУ погіршив прогноз щодо інфляції на 2018 р. до 8,9%

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз інфляції на 2018 рік до 8,9% з 7,3%, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.

"Національний банк прогнозує, що в 2018 році інфляція буде залишатися високою: 8,9% загальна і 8,2% базова", - йдеться в повідомленні.

За даними Нацбанку, інфляційний тиск буде обумовлено низкою факторів. Серед них центробанк називає перенесення зростання цін сирих продуктів, що спостерігалося в 2017 році (передусім м'яса і молока), на ціни продуктів з високим ступенем обробки; зростання доходів населення і, відповідно, споживчого попиту на тлі підвищення соціальних стандартів і заробітної плати в приватному секторі; підвищення зовнішньої уразливості економіки України через зволікань у співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Нацбанк також відзначає високі інфляційні очікування населення і бізнесу, зумовлені поточними темпами зростання споживчих цін і волатильністю на валютному ринку в останні місяці, а також стрімке зростання світових цін на нафту, що призводить до подорожчання палива на внутрішньому ринку.

Нацбанк наголошує, що споживча інфляція в 2018-2020 роках буде поступово знижуватися і досягне цільового рівня в середині 2019 року.

"Подальше зниження інфляції буде забезпечувати збереження жорсткої монетарної політики, збільшення пропозиції продуктів харчування і уповільнення імпортованої інфляції. Відповідно, будуть знижуватися як темпи зростання цін сирих продовольчих товарів, так і базова інфляція, яка істотно від них залежить", - пояснює НБУ.

Таким чином, за оцінками НБУ інфляція до кінця 2019 року становитиме 5,8% і в 2020 році сповільниться до 5%, що буде відповідати центральному значенням цільового діапазону - 5% ± 1 п.п.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА