16:48 26.01.2018

Гройсман спрогнозував отримання Україною чергового траншу МВФ у червні 2018 року

2 хв читати
Гройсман спрогнозував отримання Україною чергового траншу МВФ у червні 2018 року

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман очікує отримання Україною чергового траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в першому півріччі 2018 року.

"Думаю, включно з червня це (надходження чергового траншу - ІФ) може статися... в першій половині 2018 року", - сказав він в ефірі каналу "112.Україна" в п'ятницю.

За його словами, Україна перебуває в діалозі з МВФ щодо формування ціни на газ.

"У цьому опалювальному сезоні ніяких рішень щодо підвищення цін (на газ - ІФ) уряд приймати не буде, як я і обіцяв. Що стосується нової формули, то ми перебуваємо в діалозі і оприлюднимо це рішення, як тільки знайдемо правильні механізми з МВФ", - додав прем'єр.

Раніше глава Міністерства фінансів Олександр Данилюк заявляв про плани України до травня поточного року виконати всі зобов'язання у рамках програми розширеного фінансування МВФ, що дасть змогу отримати черговий транш кредиту. У свою чергу президент Петро Порошенко називав орієнтовну дату наступного траншу - до квітня, оскільки наразі Україна виконала 80% своїх зобов'язань.

Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

У рамках четвертого перегляду, який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, МВФ ще продовжує вивчати ухвалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Окрім цього, Україна має прийняти законодавство про створення антикорупційного суду, реформувати, а також здійснити коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

Минулого тижня Київ виконав одну з умов перегляду - було ухвалено новий закон про приватизацію. Окрім того, П.Порошенко вніс до ВР кандидатуру Якова Смолія на посаду глави НБУ, яка фактично стала вакантною з весни минулого року, коли нинішня глава Валерія Гонтарева подала у відставку.

Нацбанк раніше повідомляв, що в 2018 році очікує надходження двох траншів МВФ на загальну суму $3-3,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА