08:38 27.01.2018

Список країн з контролюванням контрагентами в рамках ТЦУ помилково вважати офшорним

4 хв читати
Список країн з контролюванням контрагентами в рамках ТЦУ помилково вважати офшорним

Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що Україна не включала Естонію до списку офшорних зон - йдеться про перелік держав, операції з резидентами яких контролюються для цілей трансфертного ціноутворення.

Як повідомляє в п'ятницю прес-служба Міністерства фінансів України, О.Данилюк 25 січня в Давосі обговорив з прем'єр-міністром Естонії Юрі Ратасом питання внесення Естонії до переліку країн, де податок на прибуток нижчий, ніж в Україні, або де запроваджено податок на виведений капітал, і господарські операції з резидентами яких визнаються Києвом контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення.

"Мова не йде про "список офшорів". Це перелік країн, операції з резидентами яких ми визнаємо контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення. Прирівнювання цих двох спісків є помилковим", - цитує прес-служба міністра фінансів.

Мінфін також наголошує на важливості виконання зобов'язань в рамках BEPS (Base erosion and Profit Shifting, плану дій Організації економічного співробітництва та розвитку щодо протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування).

"Є різниця в податкових ставках і для того, щоб не допустити зловживань і ухилень від оподатковувань, ми контролюємо операції резидентів України з іншими країнами, де ці ставки нижче. Потрібно, щоб податки сплачувалися в країні, де вони формуються, тому необхідні додаткові механізми контролю. Це те, до чого ми прагнемо в рамках плану дій BEPS. Це також важливо для наповнення державного бюджету", - додав О. Данилюк.

Міністр фінансів також зазначив, що переговори ведуться також з Латвією, де також був введений податок на виведений капітал.

Окрім того, як повідомляє в п'ятницю прес-служба Кабміну, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман провів телефонну розмову з прем'єром Естонії Ю.Ратасом, під час якої проінформував про зміст прийнятої Кабінетом міністрів України в кінці грудня 2017 постанови №1045, якою затверджено перелік держав, операції з резидентами яких визнаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення.

В.Гройсман підкреслив, що метою даного документа є запобігання як розмивання податкової бази, так і виведення прибутку з-під оподаткування, зокрема так, як це передбачено такими профільними міжнародними організаціями як ОЕСР.

Прем'єр-міністр зазначив, що дія зазначеного переліку поширюється виключно на резидентів України, які подають звіт про контрольовані операції до податкових органів України, а Державна фіскальна служба відповідно до поданих звітів визначатиме ризиковані операції, що підлягають додатковому контролю за системою виявлення ризиків, як це діє у всьому світі.

У повідомленні Кабміну наголошується, що Естонія була включена до переліку як країна, в якій ставка нерозподіленого прибутку становить 0%, що може використовуватися резидентами України для розмиття податкової бази і ухилення від сплати податку на прибуток в Україні.

Разом з тим в повідомленні наголошується, що вказаний перелік не є переліком офшорних зон.

"Естонська сторона була також проінформована, що НБУ не приймав ніяких рішень про включення Естонії в список офшорних територій. Щоб уникнути можливого непорозуміння в проведенні розрахунків господарюючих суб'єктів, 24 січня 2018 року НБУ направив в українські банківські установи директивний лист з роз'ясненням про відсутність законодавчих підстав застосовувати поглиблений аналіз естонських компаній", - сказано в повідомленні.

За підсумками бесіди прем'єр-міністри України та Естонії домовилися доручити міністерствам фінансів двох країн спільно з податковими органами налагодити взаємодію і провести в разі потреби консультації, під час яких врегулювати можливі непорозуміння.

Як повідомлялося, уряд України в кінці 2017 року включив Естонію, Латвію, Іран, Кубу, Лаос, Ліван, Мальту, Марокко, Монако, ОАЕ, Сінгапур, Грузію і Угорщину до переліку країн, операції з контрагентами яких підлягають контролю в рамках адміністрування закону про трансферне ціноутворення (ТЦО). До нього також увійшли Гваделупа, Гватемала, Французька Гвіана, Співдружність Домінікани, Домініканська Республіка, Маврикій, незалежна держава Самоа. Загальна кількість країн збільшилася з 65 до 85.

За словами посла Естонії в Україні Герта Антса, офіційна причина включення до списку полягає в тому, що Україна через звільнення реінвестованого прибутку від податку (згідно з чинним в Естонії податком на виведений капітал) розглядає естонську ставку податку на прибуток як нульову. У той же час в Естонії прибуток оподатковується при вилученні дивідендів, і система не дозволяє уникнути оподаткування. "Тому ми вважаємо, що опинилися в списку помилково", - сказав він.

Г.Антс відзначав, що рішення стосується всіх підприємців, що займаються експортом в Україну. У позаминулому році таких фірм було 402.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА