20:49 29.01.2018

В ЄС вирішили боротися з енергетичною бідністю своїх громадян

2 хв читати
В ЄС вирішили боротися з енергетичною бідністю своїх громадян

В Брюсселі оголосили про створення Європейської обсерваторії енергетичної бідності для вироблення єдиних для ЄС критеріїв проблеми енергетичної бідності, її причин і способів вирішення.

"Ми повинні визнати, що з наближенням 2020 року енергетична бідність залишається помітною проблемою в ЄС, і, я сказав би, вона знаходиться на неприйнятному рівні", - завив в понеділок на конференції з енергетичної бідності заступник голови Єврокомісії, що курирує енергетику, Марош Шефчович.

За його словами, ця проблема є не тільки в найбідніших, але і в самих багатих країнах ЄС. Він зазначив, що проблема серйозна не тільки сама по собі, але вона також веде до соціальної маргіналізації, створює проблеми для охорони здоров'я, гальмує подальшу інтеграцію країн ЄС. Серед її наслідків - євроскептичні настрої, які проявляються в деяких країнах союзу, зазначив він.

Для вирішення проблеми енергетичної бідності на союзному рівні "необхідні збір і узагальнення інформації, створення першої повної картини ситуації в країнах ЄС, заснованої на порівняльних даних", підкреслив М.Шефчович.

Він також сказав, що оскільки енергетична бідність в різних країнах ЄС проявляється по-різному, і у неї різні причини, то не може бути єдиного рецепту її подолання. Тому, продовжив М.Шефчович, Єврокомісія вирішила зосередитися на виробленні загальних критеріїв оцінки для подальшого вироблення заходів.

Він зазначив, що виконавча колегія ЄС вже підготувала і провела низку законодавчих заходів, наприклад, в частині захисту прав споживачів. М.Шефчович назвав найкращим способом подолання цієї проблеми підвищення енергоефективності.

"Мова йде не тільки про декарбонізацію і якість повітря, інновації і зайнятість, але також про збереження тепла в наших будинках, про ремонт дахів та зниженні плати громадян за енергію", - сказав він, нагадавши, що все це передбачають прийняті законодавчі акти ЄС з енергоефективності і будівництва будівель.

За словами М.Шефчовича, для всього цього потрібні великі інвестиції, і Єврокомісія тісно співпрацює щодо їх залучення з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). По всьому ЄС, від Ірландії до Польщі, реалізується програма масового ремонту будівель, і вона допоможе витягнути з енергетичної бідності близько трьох мільйонів домогосподарств, додав він.

Голова комітету Європарламенту з питань промисловості, науки і енергетики, колишній прем'єр-міністр Польщі Єжи Бузек в свою чергу зазначив, що для здійснюваного переходу Європи до низьковуглецевої енергетики потрібно багато грошей. Суспільство повинно дати згоду на такі витрати, проте переконати громадян допоможуть два основних аргументи: якість повітря і здешевлення рахунків на оплату за енергію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА