08:43 05.02.2018

Швейцарія і США очолили список країн - податкових притулків

3 хв читати
Швейцарія і США очолили список країн - податкових притулків

США піднялися ще на одну сходинку вгору в рейтингу країн - податкових притулків, впритул наблизившись до Швейцарії, яка посідає перше місце, свідчить Financial Secrecy Index, який складає британська неурядова організація Tax Justice Network.

У рейтингу, який оцінює країни за обсягом капіталів, що переховуються в країні і рівнем фінансової непрозорості, США займали 6-е місце в 2013 році і 3-е місце в 2015 році.

Частка країни в експорті офшорних фінансових послуг зросла з 2015 року, як вважають автори рейтингу, з 19,6% до 22,3% (проти 4,5% у Швейцарії).

"США як і раніше непрозорі, так як відмовляються брати участь у міжнародних ініціативах щодо обміну податковою інформацією, зберігають "анонімні" юридичні особи та трасти, активно пропоновані в окремих американських штатах", - йдеться в коментарі авторів рейтингу.

Не надаючи інформацію податковим органам в інших країнах, США створили власну систему збору даних про активи американських громадян за кордоном - FATCA.

Третє місце - після Швейцарії та США - займають в рейтингу податкових гаваней Кайманові острови, потім слідують Гонконг, Сінгапур, Люксембург, Німеччина, Тайвань, ОАЕ, Гернсі.

Велика Британія представлена ​​в списку окремо від залежних територій (острови Джерсі, Гернсі, Мен, Британські Віргінські і Кайманові острови, Гібралтар і т.д.). У разі підсумовування всіх цих територій Велика Британія зайняла б у ньому перше місце.

Підсумкова оцінка за рівнем непрозорості, який враховує в цілому 20 параметрів, склала у  Швейцарії 76,5%, 64% у Росії,  60% у США. У України за цим показником 69%, Латвії - 57%. Швейцарія відклала, зокрема, реалізацію системи автоматичного обміну податковою інформацією.

Найпрозорішою країною в світі виявилася Словенія - 42%.

Завіса секретності сприяє незаконному перетоку коштів, відмиванню грошей, корупції, ухиленню від податків. Прогрес, досягнутий за останні роки в сфері боротьби з офшорами і ухиленням від податків, автори доповіді вважають недостатнім.

У США вже багато років обговорюється ідея створення загальнонаціональної бази даних юридичних осіб та їх бенефіціарів, проте поки реєстри юридичних осіб ведуться в США на рівні штатів, питання реєстрації компаній не регулюються на федеральному рівні. Товариства з обмеженою відповідальністю можуть реєструватися в Делавері, Вайомінгу, Неваді на юридичні фірми, без розкриття будь-якої інформації про те, хто є власником.

У базі даних податкової служби США містяться тільки назви і ідентифікатори компаній, які ведуть регулярний бізнес в країні. Для ідентифікації юридичних осіб в США використовується номер DUNS, який присвоюється корпорацією Dun & Bradstreet. Група з розробки фінансових заходів з боротьби з відмиванням грошей (FATF) у недавньому звіті по США вказала, що одним із слабких місць створеної в країні системи по боротьбі з відмиванням грошей є брак інформації про фактичних кінцевих власників компаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА