14:41 08.02.2018

Кабмін планує створити робочу групу щодо повернення "Укртелекому" в держвласність

3 хв читати
Кабмін планує створити робочу групу щодо повернення "Укртелекому" в держвласність

Кабінет Міністрів України планує створити міжвідомчу робочу групу з питань координації дій щодо повернення пакета акцій ПАТ "Укртелеком" в державну власність, зазначено в повідомленні НКЦБФР, оприлюдненому за результатами засідання регулятора 8 лютого 2018 року.

НКЦПФР погодила проекту постанови Кабміну "Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань координації дій щодо повернення пакета акцій ПАТ "Укртелеком" у державну власність і подальшого забезпечення стабільної господарської діяльності товариства".

Ініціатива зі створення групи виходила від Фонду держмайна (ФДМ) України.

У департаменті комунікацій ПАТ "Укртелеком" повідомили "Інтерфакс Україна", що компанія не отримувала пропозицій щодо входження її представників до складу робочої групи.

"ПАТ "Укртелеком" не відомо про створення такої робочої групи. Ми вважаємо її створення передчасним, оскільки судовий процес щодо розірвання приватизаційного договору ще не завершений", - заявив в коментарі агентству директор з корпоративних комунікацій "Укртелекому" Михайло Шуранов.

За його словами, компанія продовжує вести нормальну операційну діяльність і надалі буде стабільно забезпечувати послугами зв'язку всіх своїх клієнтів, незалежно від зовнішніх факторів.

Згідно з даними Мін'юсту, виконавче провадження за рішенням суду про повернення акцій "Укртелекому" державі відсутнє.

Як повідомлялося, ФДМ на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" ТОВ "ЕСУ" за 10 млрд 575,1 млн грн (на той момент - близько $1,3 млрд). Однак у 2017 році ФДМ звинуватив "ЕСУ" в невиконанні інвестзобов'язань - вкладення $450 млн інвестицій і передача державі спецмережі зв'язку, і до середині грудня домігся в судах двох інстанцій рішення про повернення 92,79% акцій у держвласність. Власник "Укртелекому" заявив про намір подати касацію.

Паралельно з "ЕСУ" судяться державні Ощадбанк і Укрексімбанк, які в 2013 році придбали його облігації більш ніж на 4,2 млрд грн і тепер вимагають їх погашення і виплати за ними відсотків. Згідно з даними в системі розкриття інформації НКЦБФР, ТОВ "ЕСУ" за дев'ять місяців 2017 року скоротило чистий збиток в 8,2 раза порівняно з аналогічним періодом 2016 року - до 0,13 млрд грн, проте накопичений непокритий збиток до кінця вересня досяг 6, 89 млрд грн, виручка була відсутня. Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції - акції "Укртелекому", вартість яких в балансі оцінена в 10,8 млрд грн, згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.

Нині власником "ЕСУ" виступає СКМ, яка в 2013 році купила цю компанію у кіпрської Raga (раніше) і звинувачує її в порушенні умов продажу у вигляді невиконання приватизаційних інвестзобов'язань, вимагаючи розірвання договору купівлі-продажу та повернення "ЕСУ" у власність Raga .

Raga вимагає від СКМ оплати $820 млн за вищезгаданим договором.

Спор між компаніями розглядається в Лондонському суді, і СКМ пропонує державі дочекатися рішення цього суду для остаточного вирішення приватизаційного спору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА