18:32 12.02.2018

Глава Ради НБУ виступає за зниження ПДВ на продукти харчування

2 хв читати
Глава Ради НБУ виступає за зниження ПДВ на продукти харчування

 Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин наголошує на необхідності перегляду урядом політики ціноутворення на продукти харчування для ослаблення інфляційного тиску.

"Доцільно впровадження зниженої ставки ПДВ на харчові продукти, а також введення за аналогією з європейськими країнами граничних торговельних націнок: максимальна націнка на продукти не повинна перевищувати 15% від ціни виробника, на звичайні товари - не більше 30%, на імпортні товари - не більше 30% від ціни, про яку йдеться на митниці", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За його словами, вплив НБУ на рівень інфляції хоча і суттєвий, проте, не визначальне. Відповідно, дії у рамках можливостей Нацбанку, без інших комплексних заходів, не матимуть належного ефекту в боротьбі з інфляцією.

"Підвищення ставки рефінансування - а це головний інструмент НБУ в боротьбі з інфляцією - в умовах монополістичної структури ринку не забезпечить зниження інфляції, оскільки виробники-монополісти підтримують невідповідність сукупного попиту і пропозиції з метою забезпечення контролю над ціноутворенням", - упевнений глава Ради НБУ.

Б.Данилишин також наголошує на необхідності активізації державної політики щодо підвищення конкуренції серед виробників, необхідність реформування житлово-комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, яка не обумовлене підвищенням якості послуг, а також загалом необхідність структурної перебудови економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків .

"Такі заходи спрямовані не лише на зниження інфляції, але і на забезпечення умов для довгострокового зростання економіки", - зазначив він.

Розповідаючи про спробу НБУ стримати інфляцію шляхом підвищення облікової ставки, глава Ради центробанку вважає таке рішення передчасним, оскільки в умовах монополізованої економіки України воно призвело до підвищення темпів інфляції.

"Для зниження інфляції Нацбанк змушений підвищувати облікову ставку. Однак в період виходу економіки з кризи це може призвести до зростання вартості кредитів та зменшення обсягів кредитування економіки. Потенціал позитивного впливу підвищення облікової ставки на стримування інфляції в умовах інфляції пропозиції обмежений", - вважає Б. Данилишин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА