21:08 13.02.2018

США запропонували ввести санкції проти латвійського банку ABLV

4 хв читати
США запропонували ввести санкції проти латвійського банку ABLV

Підзвітна Мінфіну США Мережа з боротьби з фінансовими злочинами (FinCEN) запропонувала відомству включити латвійський ABLV до переліку банків, підозрюваних у відмиванні грошей. FinCEN, проаналізувавши діяльність банку, дійшла висновку, що кредитна організація використовується для відмивання грошей. У разі якщо федеральна влада погодиться з цією позицією, фінансові установи США не зможуть відкривати або обслуговувати кореспондентські або кредиторські рахунки ABLV.

У FinCEN уклали, що "керівництво, акціонери і співробітники ABLV інституціоналізували відмивання грошей як стрижень бізнесу банку". Через це багато хто використовував банк для незаконної фінансової діяльності, включаючи транзакції зі структурами, проти яких були введені санкції США і ООН, зокрема пов'язані з ракетною програмою Північної Кореї (серед них - зовнішньоторговельний банк КНДР, Koryo Bank, Korea Mining and Development Trading Corporation). Банк продовжував проводити транзакції, пов'язані з Пхеньяном, навіть після того як влітку 2017 року оголосив про нульову терпимість щодо операцій з КНДР, підкреслюється в документі.

Протягом 2017 року керівництво та менеджмент ABLV "вдавалися до хабарів латвійським чиновникам", щоб вплинути на рішення, які становили небезпеку для бізнесу кредитної організації, вважають в FinCEN.

У 2014 році ABLV виявився залученим у незаконне виведення активів більш ніж на $ 1 млрд з трьох молдавських банків, BC Unibank S.A., Banca Sociala S.A. і Banca de Economii S.A, йдеться в повідомленні. Зловмисники отримали контроль над трьома банками через непрозору структуру володіння, що частково фінансується позиками з офшорних структур, які обслуговував ABLV.

Також банк розробив схему, яка дозволяла клієнтам обходити іноземний валютний контроль. Банк маскував незаконні валютні операції, використовуючи підроблену документацію і рахунки підставних фірм, йдеться в повідомленні.

Також ABLV "неадекватно" проводив процедури KYC (know-your-customer, "знай свого клієнта", вивчення наданих фізичним або юридичною особою документів) і CDD (customer due diligence, комплексна експертиза клієнтів), заявили в FinCEN. Як приклад автори наводять інформацію про те, що "ABLV отримав значну суму від розташованого в Росії банку таким чином, який вказує на незаконну передачу активів". "FinCEN вважає, що ABLV повинен був знати, що підставні компанії, які отримують кошти з російського банку на свої рахунки в ABLV, були пов'язані з кінцевими бенефіціарами цього російського банку", - йдеться в повідомленні.

У 2014 році український бізнесмен Сергій Курченко (переїхав до Росії, з 2015 року знаходиться під санкціями США) "переправив мільярди доларів через рахунки своїх підставних фірм до ABLV". У банку були відкриті принаймні дев'ять рахунків, пов'язаних з Курченко, стверджують представники FinCEN. У документі йдеться і про ознаки незаконної фінансової діяльності, пов'язаної з Азербайджаном.

Жоден із заходів, спрямованих на запобігання подібних випадків у майбутньому, не забезпечить безпеку фінансової системи США, йдеться в звіті FinCEN. Її від фінансових ризиків, пов'язаних з діями ABLV, зможуть захистити тільки санкції, уклали автори.

Банк ABLV раніше згадувався в розслідуваннях журналістів OCCRP (Центр з дослідження корупції і організованої злочинності, організація разом з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів підготувала публікації щодо "Панамських архівів"). У жовтні 2016 року OCCRP писав про те, що син українського чиновника Юрія Терещенка Олександр купив нерухомість "в хвилинах ходьби від будівель парламенту", один з платежів надійшов від зареєстрованої на Сейшелах компанії Berly Trade Ltd., яка мала рахунок у ABLV, "лідируючому офшорному банку Латвії".

Сумнівні операції через фірми, що мали рахунки в ABLV, проводив колишній перший заступник генпрокурора України Микола Герасим'юк. У OCCRP стверджували, що він переправляв за сірими схемами гроші в Європу і купував на них нерухомість, а також оплачував навчання та проживання своєї дочки у Великій Британії. Більше того, підкреслювали в OCCRP, це були не просто особисті кошти Герасим'юка, а хабарі, які він отримував, щоб припинити переслідування прихильників Януковича.

Підставні компанії, через які проводилися ці операції, в OCCRP назвали словом ploshchadka.

ABLV був утворений в 1993 році, його головний офіс розташований у Ризі. Найбільші акціонери - Олег Філь і Ернест Берніс. За підсумками 2016 року розмір активів банку оцінювався в € 3,8 млрд, він отримав чистий прибуток у розмірі € 79,3 млн. "Сьогодні ABLV Bank AS - це найбільший незалежний приватний банк в Латвії з представництвами в багатьох країнах СНД", - йдеться на сайті кредитної організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА