15:13 16.02.2018

Данилюк звернувся до суду з позовом до ДФС через перевірки та вимоги сплати податків

3 хв читати
Данилюк звернувся до суду з позовом до ДФС через перевірки та вимоги сплати податків

 Міністр фінансів України Олександр Данилюк звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з позовом до головного управління Державної фіскальної служби (ДФС) у Києві.

Згідно з повідомленням на сайті адмінсуду, міністр фінансів просить суд визнати протиправними та скасувати накази ГУ ДФС у Києві про проведення його документальної позапланової невиїзної перевірки, а також про перенесення терміну проведення розпочатої перевірки.

Крім того, О.Данилюк просить скасувати низку податкових повідомлень-рішень.

Судове засідання заплановане на 5 квітня.

Раніше адвокат О.Данилюка Віталій Наум повідомляв про намір міністра оскаржити в суді вимоги ДФС про сплату 5517 тис. грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Своїм рішенням від 2 лютого 2018 року ДФС скасувала нарахування ПДФО в розмірі близько 95 тис. грн, тоді як нарахування основної суми зазначеного податку в розмірі 517 тис. грн відомство залишило без змін.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва 18 липня 2017 року ухвалив рішення про призначення ДФС позапланової документальної перевірки О.Данилюка з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 1998-го по 2016 рік. Документ було прийнято за клопотанням прокурора департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури у зв'язку з депутатським зверненням у рамках кримінального провадження, відкритого за ініціативою народного депутата.

Раніше народний депутат із коаліційної фракції партії "Народний фронт" Тетяна Чорновол повідомила про подання депутатського звернення генпрокурору Юрію Луценку з проханням розслідувати наявні, на її думку, суттєві розбіжності між доходами та витратами О.Данилюка у 2010-2014 рр., коли він очолював Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Адміністрації президента. "Міністра фінансів Данилюка фінансує Льовочкін (екс-голова Адміністрації президента, нині - народний депутат)", - заявила Т.Чорновол на своєму персональному сайті.

У свою чергу глава Мінфіну категорично відкинув звинувачення в несплаті податків, пояснивши розбіжності між його доходами та витратами у 2010-2014 рр. своєю роботою в приватному бізнесі в попередні роки. Він оскаржив рішення суду, вважаючи незаконними дії прокуратури та судді, але водночас попросив ДФС максимально швидко здійснити його податкову перевірку, щоб не створювати загрози випуску єврооблігацій, переговорам із МВФ і бюджетному процесу.

Згодом кримінальне провадження про повноту сплати податків главою Мінфіну було закрито у зв'язку з відсутністю складу кримінального злочину, однак ДФС провела перевірку і звинуватила О.Данилюка в несплаті податків у період, коли він разом із сім'єю постійно проживав у Великій Британії, з якою в України діє договір про уникнення подвійного оподаткування.

Крім того, народний депутат Сергій Лещенко 20 грудня оприлюднив лист прокурора Костянтина Кулика Службі безпеки України від 17 листопада з дорученням розслідувати діяльність створеного О.Данилюком разом з екс-головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі та екс-головним редактором "Форбс Україна" Володимиром Федориним "Центру вільної економіки імені Кахи Бендукідзе".

У грудні 2017 року О.Данилюк звинуватив Генпрокуратуру в перешкоджанні розслідуванням зловживань у ПриватБанку й вимагав відставки Ю.Луценка. Кампанію проти себе міністр пов'язав з упровадженням Мінфіном прозорого відшкодування ПДВ, блокуванням корупційної схеми ПДВ облігацій і боротьбою з фіктивним ПДВ, відмовою збільшувати фінансування прокуратури, проведенням реформи ДФС і розслідуваннями в її столичному підрозділі, активною позицією щодо ліквідації податкової міліції та створенням Служби фінансових розслідувань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА