17:00 16.02.2018

Інфляційні очікування українців у січні покращилися, споживчі настрої залишалися стабільними

2 хв читати
Інфляційні очікування українців у січні покращилися, споживчі настрої залишалися стабільними

 Очікування українців щодо інфляції в січні 2018 року покращилися на 5 пунктів після негативного тренду в грудні 2017 року і досягли 185,3 (за шкалою від 0 до 200), тоді як загалом індекс споживчих настроїв у січні зменшився на 0,8 пункту порівняно з показником місяцем раніше і зріс на 5,8 пункту в річному вимірі – до 59,5.

"Індекс споживчих настроїв в січні-2018 майже не змінився порівняно з груднем-2017. З одного боку відзначаємо поліпшення оцінки поточного особистого матеріального становища, з іншого – другий місяць поспіль триває погіршення очікувань щодо розвитку економіки країни в найближчий рік", – йдеться в матеріалах щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine.

Індекс очікуваного зростання економіки країни в найближчий рік знизився на 4,5 пункту – до 54,5, а індекс очікуваного економічного розвитку у найближчі п'ять років зменшився на 0,9 пункту – до 70,6. При цьому українці були оптимістичні щодо очікувань змін особистого матеріального стану – показник цього індексу зріс на 1,6 пункту – до 57,5, свідчать дані дослідження.

Проте загалом індекс економічних очікувань просів на 1,3 пункту до 60,9.

У січні українці також були песимістичні щодо курсу національної валюти на найближчі три місяці – індекс девальваційних очікувань зріс на 1,3 пункту – до 167. При цьому практично без змін залишилося значення індексу очікувань динаміки безробіття, яке зросло на 0,8 пункту до 139,2, свідчать дані GfK Ukraine.

Як повідомлялося, в грудні 2017 року споживчі настрої українців погіршилися на 2 пункти до 60,3. При цьому найбільше просів індекс очікувань українців щодо безробіття, який погіршився на 16,3 пункту до 138,4. З травня по вересень 2017 року в місячному порівнянні індекс споживчих настроїв залишався на стабільному рівні, коливаючись у межах від 58 до 59.

Gfk Ukraine здійснює дослідження домашніх господарств для визначення споживчих настроїв в Україні з червня 2000 року. Опитується 1 тис. респондентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА