19:09 20.02.2018

Horizon Capital планує вкласти в Україну $100-200 млн за п'ять років

3 хв читати
Horizon Capital планує вкласти в Україну $100-200 млн за п'ять років

Компанія з управління активами Horizon Capital, що вклала в Україну через фонди прямого інвестування понад $500 млн, планує в найближчі п'ять років вкласти в країну ще $100-200 млн, повідомила засновник і головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна.

"І після складних 2013-2014 рр. надалі інвестуємо - більше ніж $50 млн за цей час. Наші плани на наступні п'ять років - вкласти ще $100-200 млн. Нині ми бачимо багато можливостей", - сказала вона в інтерв'ю тижневику "Бізнес".

За її словами, нині компанія обговорює можливості входження в статутний капітал із більш ніж 30 компаніями, намагаючись знаходити "засновників-візіонерів".

О.Кошарна зазначила, що пропозиція кредитування українського бізнесу останнім часом зросла, його необхідно доповнювати прямими іноземними інвестиціями, а їхній обсяг на сьогодні становить лише $1-1,5 млрд на рік.

"За п'ять років я б хотіла бачити інвестиції на рівні $6-7 млрд щороку: з Америки, з Європи, але також із Близького Сходу, Азії, Індії, Китаю", - додала голова Horizon Capital.

Як вважає О.Кошарна, драйвером експорту для України може бути IT-галузь за рахунок переходу від моделі експорту сировини до моделі експорту товарів і послуг із високою доданою вартістю.

Horizon Capital заснована в 2006 році чотирма партнерами, які розпочали свою співпрацю з інвестиційного фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), створеного в 1994 році з капіталом $150 млн для України та Молдови. Один із колишніх партнерів - Наталія Яресько - в 2014 році стала міністром фінансів України. Нині мажоритарієм і головним виконавчим директором Horizon Capital є О.Кошарна. Офіси компанії розташовані в Києві та Чикаго.

Horizon Capital управляє чотирма фондами прямих інвестицій (понад 40 інституціональних інвесторів) з активами більше ніж $700 млн, серед яких WNISEF, EEGF (створений у 2006 році з капіталом $132 млн) і EEGF II (створений у 2008 році з капіталом $370 млн). Кошти зазначених фондів компанія інвестує в проекти в Україні, Молдові та Білорусі.

Влітку 2016 року із повідомлення Американської урядової організації з фінансування розвитку OPIC (Overseas Private Investment Corporation) стало відомо про формування фонду EEGF III (Делавер, США) із заявленим обсягом $150 млн, який буде орієнтований на середні за розмірами швидкорослі, експортно орієнтовані компанії в Україні та Молдові з потенціалом виходу в локальні або регіональні ринкові лідери. Передбачається, що фонд здійснюватиме інвестиції шляхом купівлі міноритарної частки в таких компаніях. Водночас, за потреби, можливе також надання стартового капіталу, повний викуп компаній або участь у приватизації.

OPIC повідомила про надання EEGF III до $37,5 млн, через рік IFC із групи Світового банку заявила про готовність вкласти до $15 млн, а Європейський банк реконструкції і розвитку - $30 млн. Окрім них співінвесторами нового фонду є Голландський банк розвитку (Dutch development bank) та WNISEF.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА