12:22 23.02.2018

Коболєв закликає ВР вже зараз долучитися до визначення критеріїв обрання партнерів для управління ГТС України

2 хв читати
Коболєв закликає ВР вже зараз долучитися до визначення критеріїв обрання партнерів для управління ГТС України

Верховна Рада України вже зараз повинна долучитися до визначення критеріїв обрання партнерів для управління газотранспортної системи (ГТС) країни, переконаний глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Оскільки остаточне рішення про погодження будь-якого партнера ухвалять у цій будівлі, і без рішення парламенту це неможливо, ми вважаємо, що Раді необхідно терміново долучитися саме на етапі визначення критеріїв, на підставі яких переможець буде визначений", - сказав він в рамках круглого столу на нафтогазову тематику, організованого профільним комітетом парламенту.

На думку А.Коболєва, в іншому випадку існує ризик, що Верховна Рада не підтримає обрану компанію через те, що з нею від самого початку не були узгоджені критерії обрання переможця конкурсу.

"Тому в даному трикутнику, на наше переконання, дуже важлива максимальна і швидка участь парламенту в цьому процесі", - додав глава НАК.

А.Коболєв нагадав, що спорудження обхідних газопроводів "Турецький потік" і "Північний потік-2" можуть до мінімуму скоротити транзит російського газу територією країни, тому Україна повинна робити оперативні кроки для збереження статусу транзитної країни.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України 28 грудня 2017 року офіційно запросило потенційних партнерів з управління ГТС країни до попередніх консультацій. Запрошення відправлено до посольства США, а також представництва ЄС в Україні з проханням поширити цю інформацію серед 25 країн ЄС.

Раніше було заявлено, що, окрім Snam (Італія)/Eustream (Словаччина) та Gasunie (Нідерланди)/GRTgaz (Франція), з якими підписано відповідні меморандуми, інтерес до управління ГТС України також проявила "німецька група".

Пізніше віце-прем'єр Володимир Кістіон повідомив про наявність уже семи зацікавлених партнерів, двоє з яких представляють відомі в Європі газові консорціуми. За його словами, свій інтерес увійти в спільне управління національної ГТС висловили Бельгія, Франція, Голландія, Польща, Словаччина, Іспанія, Італія, Румунія, Греція та Німеччина.

На думку глави НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, Україна повинна вийти з конкретною пропозицією щодо залучення європейського партнера до управління своєю ГТС вже на початку 2018 року. Затягування із залученням міжнародного партнера спричинить за собою втрату транзиту російського газу по території країни, річний обсяг виручки від якого становить близько $2-3 млрд. Глава НАК вважає можливим підписання договору з управління ГТС України з зарубіжними партнерами в третьому кварталі 2018 року.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА