15:54 23.02.2018

GE та "Укрзалізниця" уклали рамкову 15-річну угоду на $1 млрд

3 хв читати
GE та "Укрзалізниця" уклали рамкову 15-річну угоду на $1 млрд

Компанія GE Transportation і ПАТ "Укрзалізниця" у п'ятницю в Києві уклали рамкову 15-річну угоду вартістю близько $1 млрд про партнерство в оновленні та модернізації рухомого тягового складу.

"Її перший етап передбачає постачання наприкінці 2018 року та в першому кварталі 2019 року 30 вантажних дизельних локомотивів GE ТЕ33А c рівнем локалізації 10%", - ідеться в релізі "Укрзалізниці" у п'ятницю.

Виробництво локомотивів стартує на початку 2018 року в США, і перші постачання заплановані цієї осені.

Для постачання перших 30 тепловозів також у п'ятницю було укладено договір купівлі-продажу між GE і державним Укрексімбанком, оцінюваний у $140 млн (з урахуванням ПДВ). Держбанк потім передасть тепловози у фінансовий лізинг "Укрзалізниці".

Голова правління Укрексімбанку Олександр Гриценко уточнив, що договір підписано під гарантії Citigroup.

Рамкова угода передбачає, що з часом рівень локалізації буде доведено до 40%, обсяг постачань локомотивів GE зазначеної серії Evolution до 2034 року сягне 225. У рамках реалізації угоди в Україні необхідно також створити базу для довгострокового технічного обслуговування тепловозів GE і модернізувати 75 локомотивів із наявного парку "Укрзалізниці".

"Це дуже важливий день дня нас, для розвитку бізнесу та транспортної інфраструктури", - наголосив президент України Петро Порошенко, який був присутній під час підписання документів.

Він зазначив, що недофінансування "Укрзалізниці" протягом багатьох років стало стримувальним фактором розвитку української економіки.

"Дуже швидко було підготовлено контракт на суму $1 млрд. Упевнений, що це лише перший крок. Репутація GE дуже висока: вона приходить у ті країни, де бачить перспективи розвитку. Контракт - це визнання того, що зроблено, і довіра до того, що ми хочемо зробити", - сказав глава держави.

Президент і головний виконавчий директор GE Transportation Рафаель Сантана, який підписав угоду, зазначив, що це найбільший контракт GE в Україні за всю історію.

"Угода, підписана сьогодні, розширює нашу глобальну базу клієнтів і є новим етапом стратегічного партнерства з "Укрзалізницею". Наша співпраця може бути каталізатором залучення міжнародних інвестицій і прискорення економічного зростання України", - сказав він.

В. о. голови "Укрзалізниці" Євген Кравцов зазначив, що за всю історію компанії вона придбала лише вісім нових локомотивів і сьогодні стала "вузьким горлом" для розвитку української економіки.

"Це епохальна дата для "Укрзалізниці", - наголосив керівник компанії.

Як уточнило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до підготовки угоди, перший тепловоз GE має надійти вже наприкінці вересня цього року. Передбачається, що на першому етапі 10-відсоткова локалізація може стосуватися близько 20 позицій, зокрема сигналізації, диспетчеризації, панелі управління.

За його словами, наразі проводиться сертифікація українських виробників цієї продукції.

Очікується, що основним партнером GE і "Укрзалізниці" в цьому проекті стане Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ), додав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що "Укрзалізниця" отримуватиме тепловози, виготовлені в Пенсильванії (США), оскільки варіант постачань із казахстанського підприємства "ЛКЗ" неприйнятний. Співрозмовник агентства пояснив, що в цьому спільному казахстанському підприємстві частка GE становить 50%, ще 50% належать російському ЗАТ "Трансмашхолдинг", яке перебуває під українськими санкціями, - власнику єдиного українського виробника тепловозів "Луганськтепловоз", який опинився з 2014 року на непідконтрольній території.

Тепловози ТЕ33А оснащені асинхронними тяговими електродвигунами потужністю 3,356 тис. КВт, конструкційна швидкість - 120 км/год. За оцінками "Укрзалізниці", їх використання дасть змогу скоротити споживання дизельного палива та мастильних матеріалів відповідно на 20% і 70%, збільшити міжремонтні періоди. Крім цього, шкідливі викиди знизяться на 40% порівняно з використовуваними нині тепловозами 2ТЕ10 та 2ТЕ116.

Один із таких тепловозів уже експлуатує в Україні компанія "Івано-Франківськцемент".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА