19:28 23.02.2018

Закон про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю посилює роль статуту у визначенні відносин між співвласниками бізнесу

3 хв читати
Закон про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю посилює роль статуту у визначенні відносин між співвласниками бізнесу

Ухвалена Верховною Радою України редакція закону про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю (законопроект №4666) дасть змогу збалансувати права учасників ТОВ і посилює роль статуту у взаємовідносинах між співвласниками бізнесу, вважає старший юрист юридичної фірми Integrites Василь Юрманович.

"Згідно із законом, у багатьох випадках саме статут, а не закон може передбачати деякі обмеження або обов'язки для учасників товариства. Наприклад, згідно із законом статут може передбачати інший термін сплати внеску в статутний капітал, ніж встановлений законодавством. Учасники можуть самі визначати необхідну кількість голосів для вирішення тих чи тих питань. Це дасть змогу збалансувати їхні права виходячи з конкретного розподілу голосів", - констатував В.Юрманович у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Корпоративні договори також дадуть змогу встановлювати зобов'язання щодо голосування на загальних зборах або в інших органах управління, домовлятися про деякі правила і дотримуватися їх, наголосив експерт.

"Попередній закон не давав такої свободи", - зазначивши В.Юрманович, додавши, що порівняно з колишнім законодавством новий закон удосконалить корпоративне управління.

"Саме через прогалини в колишньому регулюванні законодавче закріплення прав учасників товариств, а також чітких і дієвих механізмів їхньої реалізації і захисту було одним із першочергових завдань закону. Інститут корпоративного договору вже давно ефективно використовується у всьому світі для запобігання корпоративним конфліктам і "безвихідним ситуаціям", які можуть виникати між учасниками товариств. Тепер такою можливістю зможуть скористатися інвестори в Україні, і учасники наперед зможуть домовитися про умови виходу, обов'язковий продаж або викуп часток один одного, відмови від переважного права придбання частки тощо", - пояснив юрист.

Закон також передбачає окремі підстави для виключення учасника товариства (невнесення вкладу у встановлені терміни і неподання заяви про вступ спадкоємцем або правонаступником міноритарного (менше ніж 50% голосів) учасника протягом одного року з дня закінчення терміну для прийняття спадку).

"Слід також зазначити, що можливе ініціювання виключення учасника в інших випадках через суд не передбачене законом. Відповідно, це питання залишається, на наш погляд, дискусійним", - акцентує увагу експерт.

Передбачене законом встановлення правил про значні правочини і правочини із заінтересованістю в ТОВ доцільне лише в тих товариствах, які перебувають під спільним контролем кількох груп підприємств. Водночас впровадження обов'язкового застосування цих правових інститутів для товариств, в яких усі учасники належать до однієї групи підприємств, викликає сумнів, наголосили в Integrites.

"Так, наприклад, вимога закону про обов'язкове надання згоди загальними зборами на здійснення правочину, якщо його обсяг перевищує 50% вартості чистих активів товариства, не є економічно доцільною і лише збільшує "паперову" роботу. Крім того, чисті активи товариства часто можуть бути негативними через валютні збитки, знадобиться погодження усіх договорів загальними зборами. Тут законодавцеві таки вистачило диспозитивності", - пояснив В.Юрманович.

Він також звернув увагу на те, що закон надає значну свободу учасникам товариства щодо включення певних норм до статуту, у зв'язку з чим учасникам ТОВ слід уважніше ставитися до його змісту і максимально чітко визначати умови співпраці в товаристві.

Як повідомлялося, 6 лютого ВР підтримала в повторному другому читанні і в цілому закон "Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю", а 20 лютого голова парламенту Андрій Парубій підписав його і направив президентові на підпис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млрд

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА