18:09 27.02.2018

Парламент ухвалив закон, що регулює концесійне будівництво доріг

3 хв читати
Парламент ухвалив закон, що регулює концесійне будівництво доріг

Верховна Рада України врегулювала питання будівництва нових автомобільних доріг в Україні на умовах концесії.

За прийняття відповідного законопроекту №6766 за основу і в цілому проголосували у вівторок 233 народні депутати.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, концесійні дороги - це дороги більш високої якості, які відповідають високим стандартам, оскільки головним для користувачів цих доріг буде якість і швидкість руху. Такі дороги будуються для скорочення і випрямлення маршруту в обхід населених пунктів та з’єднують два населені пункти безпосередньо, скорочуючи шлях на 50-100 км, а відтак зменшуються витрати на паливо й економиться час у дорозі.

Водночас законом України "Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг" зазначено, що рішення щодо будівництва та/або експлуатації автомобільних доріг на умовах концесії приймає Кабінет Міністрів України на підставі техніко-економічного обґрунтування, однак не визначено, що саме має бути зазначено в такому рішенні. Крім того, законом не передбачено надання концесіонеру компенсацій при недосягненні фактичної інтенсивності руху та недоотриманні доходу.

"Також варто зазначити, що недостатньо чітко врегульований механізм відведення земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування автомобільних доріг", - йдеться в пояснювальній записці.

Таким чином, зазначеним законом, зокрема, передбачається: на умовах концесії можуть передаватись для будівництва та експлуатації дороги загального користування державного значення; після прийняття рішення про будівництво та експлуатацію автомобільних доріг, які можуть бути надані в концесію, забороняється органам виконавчої влади вчиняти будь-які дії щодо надання земельних ділянок, передбачених для будівництва та експлуатації цих автомобільних доріг, у користування чи/та у власність громадян або юридичних осіб.

Документ також передбачає, що рішення щодо проведення концесійного конкурсу приймає уряд України. У ньому, зокрема, зазначаються технічні параметри автомобільної дороги, базові фінансові показники надання автомобільної дороги в концесію, граничний термін, на який надається концесія, граничний розмір компенсацій концесіонеру, маршрут альтернативного безоплатного проїзду.

Кабмін також визначає максимальний розмір плати за разовий проїзд автомобільними дорогами, побудованими на умовах концесії, який сплачується з урахуванням рівня інфляції; умови, за яких здійснюються концесієдавцем компенсації концесіонеру.

Концесійні платежі зараховуються до державного бюджету України і використовуються відповідно до порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду. Автомобільні дороги (їхні ділянки) відносять до розряду платних лише за умови їх суттєвого вдосконалення та забезпечення альтернативного проїзду транспортних засобів безоплатними автомобільними дорогами, довжина автомобільних доріг, що забезпечують альтернативний безоплатний проїзд транспортних засобів, не повинна перевищувати більш ніж удвічі довжину платної автомобільної дороги. У разі якщо відчужується частина земельної ділянки для будівництва, капітального ремонту, реконструкції та обслуговування доріг, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації, можливість раціонального використання решти її площі за цільовим призначенням визначається власником і за вимогою власника відчуженню підлягає уся земельна ділянка.

"Прийняття закону сприятиме створенню умов для залучення інвестицій в галузь і країну в цілому для будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування державного значення, а також дозволить забезпечити належне утримання і своєчасний ремонт таких доріг і поліпшити їхній технічний стан. Будівництво концесійних доріг дозволить забезпечити баланс інтересів між державою і приватним сектором, причому Україна отримає якісні автомагістралі, а інвестори - можливість реалізації додаткових інвестиційних проектів", - вважають автори документа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА