13:26 01.03.2018

Стокгольмський арбітраж назвав питання точки передання газу компетенцією НКРЕКП

2 хв читати

Стокгольмський арбітраж назвав питання точки передання газу й можливе застосування цього принципу в транзитному контракті з "Газпромом" компетенцією українського регулятора, повідомив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві в четвер.

"Вхід-вихід і все, що стосується нового енергетичного законодавства, - це питання регулювання і належить до компетенції НКРЕКП", - сказав він.

"Ми займатимемося питанням перегляду тарифів. Це стосується і питання "віртуального реверсу". Це все підпадає під категорію впровадження енергетичного законодавства України в контракт. Якщо переговорний процес не вдасться, там є інші заходи, і їх вибір великий. Я зараз не хотів би (деталізувати - ІФ), тому що це залежатиме, зокрема, й від дій регулятора, який у нас незалежний. Я не можу коментувати замість них, на які кроки вони готові будуть піти", - додав А.Коболєв.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" наприкінці грудня 2015 року запропонував "Газпрому" провести переговори у зв'язку з затвердженням національним регулятором (НКРЕКП) нових правил ціноутворення на послуги з транспортування газу в країні.

Держрегулятор рішенням від 29 грудня 2015 року встановив: з 1 січня 2016 року для всіх точок входу ("Кобрин", "Мозир", "Писарівка 1400", "Суджа 1200", "Суджа 1400", "Устилуг" та ін.) тариф на рівні $12,47 за 1 тис. куб. м. Для точок виходу тарифи встановлено такі: "Ананьїв" - $16,74, "Берегове" - $31,03, "Гребеники-АТІ" (Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл) - $16,74, "Гребеники-ШДКРІ" (Шебелинка-Дніпропетровськ-Кривий Ріг-Ізмаїл) - $21,33, "Дроздовичі" - $25,73, "Олексіївка" - $32,16, "Орлівка" - $23,12, "Теково" - $28,99, "Ужгород" - $32,80, "Устилуг" - $25,73, всі інші точки виходу - $25,73.

Повноваження зі встановлення відповідних тарифів НКРЕКП отримала відповідно до ухваленого навесні 2015 року закону "Про ринок природного газу", який упровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу.

Згідно з січневим контрактом "Нафтогазу" і "Газпрому" від 2009 року щодо транзиту газу, ставка тарифу на його транспортування територією України є плаваючою і визначається за формулою, залежною від вартості паливної складової та інфляції в Європі.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м. Загальна довжина газопроводів, які експлуатує компанія, становить 38,9 тис. км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис. км.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА