18:00 01.03.2018

"Нафтогаз" пропонує на 3-4 березня запровадити обмеження на споживання газу в Україні через дії "Газпрому"

3 хв читати
"Нафтогаз" пропонує на 3-4 березня запровадити обмеження на споживання газу в Україні через дії "Газпрому"

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляє про дефіцит газу в Україні в обсязі близько 10 млн куб. м на добу через морози та відмову "Газпрому" в його постачанні, і пропонує запровадити обмеження на споживання газу в країні 3-4 березня.

"Оскільки ми нині перебуваємо в періоді низьких температур і підземні сховища газу працюють на максимум, якраз ці 18 млн кубометрів - за добовим споживанням 200, а це рекордно високе споживання і стало нашим дефіцитом. Ми зможемо цей дефіцит частково закрити, купуючи газ європейського напрямку за досить високими цінами, але всі ці рахунки будуть виставлені "Газпрому" за недотримання умов контракту. Але ми очікуємо, що приблизно 10 млн кубічних метрів на добу буде очікуваним дефіцитом, який наразі ми перекрити не можемо", - сказав він на засіданні Ради національної безпеки і оборони в Києві в четвер.

А.Коболєв додав, що цей дефіцит необхідно перекрити в період із 1 по 4 березня поточного року, адже потім очікується потепління і споживання знизиться до стандартного рівня.

"Що пропонується? Є план дій, затверджений наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 2 листопада 2015 року. Цей план дій передбачає введення спеціального режиму споживання газу, коли підприємства, що мають альтернативні види палива, переходять на альтернативні види, і доводиться працювати з компаніями теплової генерації щодо зменшення споживання газу приблизно на 5-10%", - додав А.Коболєв.

Він наголосив, що цих заходів має бути достатньо для того, щоб не створювати дефіциту газу в системі і щоб не сталася ситуація, до якої "Газпром" підштовхує Україну, а саме використання транзитних потоків газу.

"Юридично Україна має право використовувати газ. Ми його оплатили, у нас є всі права його використовувати. Нашою проблемою є те, що за нашими очікуваннями, саме цього чекає "Газпром", оскільки вони хочуть з точки зору піару сказати європейцям: "Дивіться, знову беруть російський газ", - наголосив голова правління НАК.

З огляду на це А.Коболєв запропонував Міненерговугілля запустити цей план у дію з 3 березня.

Як повідомлялося, раніше 1 березня прес-служба ПАТ "Укртрансгаз" повідомила, що російський "Газпром" від початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, що відповідав бодай мінімальним умовам транзитного контракту.

"Станом на сьогодні тиск у транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС впав до мінімального значення цього року - 50,3 кгс/кв. см. Транзитний контракт передбачає дотримання російською стороною тиску газу в магістральних газопроводах на вхідній точці ГВС "Суджа" в діапазоні 60-65 кгс/кв. см. У січні-лютому 2018 року "Газпром" систематично не виконував техумов, подаючи газ до українського кордону за фактичного тиску на рівні 51-59 кгс/кв. см", - йдеться в повідомленні.

Протягом останніх п'яти років "Укртрансгаз" багаторазово повідомляв про систематичне порушення "Газпромом" зобов'язань у рамках транзитного контракту. Зокрема, український оператор ГТС інформує моніторингову групу при ЄК про ризики для забезпечення Європи газом, що виникають через дії російської компанії.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною активною місткістю 31 млрд куб. м. Пропускна спроможність газотранспортної системи (ГТС) України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА