18:39 01.03.2018

Київ ініціює механізм раннього попередження в енергосфері і тристоронній механізм Україна-ЄС-РФ у зв'язку з діями "Газпрому"

3 хв читати
Київ ініціює механізм раннього попередження в енергосфері і тристоронній механізм Україна-ЄС-РФ у зв'язку з діями "Газпрому"

 Україна ініціює механізм раннього попередження в енергетичній сфері і тристоронній механізм за участю України, Європейського Союзу та Росії у зв'язку зі зниженням російським "Газпромом" тиску на вході в українську газотранспортну систему (ГТС), повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Сьогодні "Газпром" знизив тиск на вході в нашу ГТС майже на 20% нижче контрактного. Такі "фінти" не пройдуть. Ініціюємо механізм раннього попередження в енергетичній сфері за угодою про асоціацію та тристоронній механізм Україна-ЄС-РФ", - написав П.Клімкін на своїй сторінці в мікроблозі Twitter у четвер.

Раніше цього дня президент України Петро Порошенко, відкриваючи засідання РНБО, доручив голові МЗС П.Клімкіну ініціювати тристоронні консультації з Єврокомісією та Росією для виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо газу, а також з огляду на зниження ними тиску в транзитних газопроводах.

"Павле Дмитровичу (Клімкін - ІФ), я просив би також, щоб у рамках угоди про асоціацію провести тристоронні консультації. Прошу звернутися до Єврокомісії та віце-президента Єврокомісії пана (єврокомісара з питань енергетики Мароша - ІФ) Шефчовича поінформувати наших партнерів про відповідну поведінку Російської Федерації", - сказав президент.

У зв'язку з цим голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначив, що високий рівень відбору газу з підземних сховищ зумовлений періодом рекордно низьких температур і низьким рівнем тиску газу в транзитних газопроводах через дії "Газпрому".

Він додав, що цей дефіцит необхідно перекрити в період з 1 по 4 березня поточного року, адже потім очікується потепління і споживання знизиться до стандартного рівня.

Як повідомлялося, 1 березня прес-служба ПАТ "Укртрансгаз" повідомила, що російський "Газпром" від початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, що відповідав бодай мінімальним умовам транзитного контракту.

"Станом на сьогодні тиск у транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС впав до мінімального значення цього року - 50,3 кгс/кв. см. Транзитний контракт передбачає дотримання російською стороною тиску газу в магістральних газопроводах на вхідній точці ГВС "Суджа" в діапазоні 60-65 кгс/кв. см. У січні-лютому 2018 року "Газпром" систематично не виконував техумов, подаючи газ до українського кордону за фактичного тиску на рівні 51-59 кгс/кв. см", - йдеться в повідомленні.

Протягом останніх п'яти років "Укртрансгаз" багаторазово повідомляв про систематичне порушення "Газпромом" зобов'язань у рамках транзитного контракту. Зокрема, український оператор ГТС інформує моніторингову групу при ЄК про ризики для забезпечення Європи газом, що виникають через дії російської компанії.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною активною місткістю 31 млрд куб. м. Пропускна спроможність газотранспортної системи (ГТС) України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА