07:47 02.03.2018

Єврокомісія пообіцяла заходи у відповідь на мита США на сталь і алюміній

2 хв читати
Єврокомісія пообіцяла заходи у відповідь на мита США на сталь і алюміній

Європейська комісія (ЄК) заявила ввечері в четвер, що приймає до відома заяву президента США Дональда Трампа про введення обмежень на імпорт сталі та алюмінію у вигляді підвищеного мита.

"Ми рішуче шкодуємо про цей крок, який, як видається, являє собою явну дію з метою захисту власної промисловості США і не виправдовується національною безпекою", - заявив в зв'язку з цим демаршем голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

"Протекціонізм не може бути відповіддю на наші загальні проблеми в сталеливарному секторі. Замість того щоб запропонувати рішення, цей крок може тільки погіршити ситуацію", - вважає глава ЄК.

"Ми не будемо сидіти склавши руки, в той час як наша промисловість вражена несправедливими заходами, які ставлять під загрозу тисячі європейських робочих місць, - пообіцяв Юнкер. - У мене був привід сказати, що ЄС буде реагувати адекватно, і це те, що ми зробимо. ЄС буде діяти рішуче і пропорційно для захисту наших інтересів. Комісія в найближчі дні зробить пропозицію з таких, що відповідають правилам СОТ контрзаходів проти США, щоб врівноважити ситуацію", - йдеться в заяві Юнкера, поширеній в Брюсселі.

У свою чергу член Єврокомісії Сесілія Мальмстрем додала: "Ці заходи США негативно вплинуть на трансатлантичні відносини та на світові ринки. Крім того, вони підвищать витрати і зменшать вибір для американських споживачів сталі та алюмінію, включаючи галузі, які імпортують цю продукцію".

За її словами, в найближчому майбутньому ЄС буде прагнути провести консультації щодо врегулювання спору з США в Женеві.

"Комісія буде стежити за розвитком ринку і при необхідності запропонує сумісні з СОТ захисні заходи для збереження стабільності на ринку ЄС", - зазначила єврокомісар.

Вона вказала на те, що корінною причиною проблем в цих двох секторах є "глобальний надлишковий потенціал, викликаний неринковим виробництвом".

Це, підкреслила Мальмстрем, можна вирішити тільки у витоків і шляхом роботи з ключовими країнами, які беруть участь.

"Така одностороння дія з боку США не допоможе", - переконана єврокомісар з торгівлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА