13:54 02.03.2018

Кандидат на посаду глави Нацбанку вважає за доцільне зберегти нинішній склад правління НБУ

2 хв читати
Кандидат на посаду глави Нацбанку вважає за доцільне зберегти нинішній склад правління НБУ

В.о. глави Національного банку України (НБУ) Яків Смолій вважає за доцільне зберегти нинішній склад правління центробанку.

"Я сьогодні не бачу потреби в зміні чинного складу правління. Правління ефективно працює і здатне приймати рішення незалежно від ситуації, яка була на політичному горизонті. Доказ цьому - дотримання нашого мандата під час відсутності глави, яка нині - у вимушеній у відпустці з травня минулого року", - сказав Я.Смолій в інтерв'ю.

Я.Смолій також повідомив, що в разі його призначення главою НБУ на заміщення вакансії першого заступника глави НБУ буде оголошений конкурс.

"На цю вакансію повинен претендувати фахівець, який володіє певними навичками, оскільки в мене, крім "перший заступник", є профільна відповідальність: інформаційні технології, платіжні системи, готівковий обіг. На заміщення цієї вакансії буде оголошено конкурс", - сказав він.

Я.Смолій також повідомив, що існують певні обмеження в проведенні кадрової політики НБУ. Відповідно до закону про НБУ, в кожного заступника є термін каденції та прописані умови, за яких він може звільнитися. Якщо він не хоче за власним бажанням піти з посади, то підстав для його звільнення на сьогодні лише кілька: невиконання обов'язків або втрата бездоганної ділової репутації.

"Наступність заступників не дозволить одномоментно змінити напрямок політики реформ, який було обрано ще в 2014 році й задокументовано в Комплексній програмі розвитку фінсектору до 2020 року. Наприклад, Нацбанк три роки тому сказав, що ми переходимо до плаваючого курсу. Припустімо, приходить новий керівник і каже, що курс буде фіксованим. Як на це реагуватиме бізнес? Це - шок і потрясіння. І тому система побудована так, щоб політика Нацбанку не могла різко помінятися і дотримувалася спадкоємність. Вона, звісно, може бути змінена, але про це потрібно говорити наперед, до цього треба підготувати ринок і тих, хто з нами працює, щоб вони розуміли, що ми робимо", - додав Я.Смолій.


Повний текст інтерв'ю буде опубліковано на сайті "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА