14:24 02.03.2018

Процентні ставки за короткостроковими гривневими депозитами можуть зрости на 0,5-1 п.п. слідом за підвищенням облікової ставки - банкіри

3 хв читати

Процентні ставки за короткостроковими гривневими депозитами можуть зрости на 0,5-1 п.п. слідом за підвищенням облікової ставки, ставки за депозитами на рік можуть зберегти тренд на зниження, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна"

"Ймовірно, прибутковість гривневих депозитів ключових банків на горизонті півріччя істотно не зміниться. Після підвищення облікової ставки НБУ банки можуть незначно збільшити процентні ставки за короткостроковими депозитами в національній валюті на піввідсотка, максимум на 1% річних. Протягом літніх відпускних місяців, і якщо динаміка інфляції покаже очікуваний спадний тренд, процентні ставки повернуться до поточних значень", - вважає директор департаменту по продуктам роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук.

Як зазначив заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Андрій Мойсеєнко, незважаючи на підвищення облікової ставки НБУ в кінці минулого року і в поточному році, банки не поспішають підвищувати прибутковість депозитів: значення українського індексу ставок за депозитами фізосіб (UIRD), який розраховує агентство Thomson Reuters на підставі ставок ТОП-20 банків, на сьогодні за всіма термінами та валютами вкладів нижче тих, що були на початку року.

"Економічно обґрунтованою є відповідність рівня прибутковості річного депозиту рівню інфляції. Нацбанк прогнозує інфляцію за підсумками 2018 року на рівні 9,1%, при цьому середня прибутковість річного депозиту в гривні зараз становить 14,2% річних. Банки, володіючи сьогодні достатню ліквідність і не відчуваючи потреби в дорогому фондуванні, продовжать дотримуватися стратегії поступового здешевлення депозитної бази, за умови відсутності інфляційних і девальваційних шоків ", - додав експерт.

Член правління ОТП Банку Володимир Війтишин вважає, що у сприятливій ринковій ситуації ставки за депозитами будуть знижуватися.

"Загальні тенденції за депозитними ставками на цей рік - подальше зниження як у гривні, так і у валюті за умови, що зовнішні чинники - курс гривні, інфляція, економічна і політична ситуація - залишатимуться стабільними і прогнозованими", - сказав він.

Як зазначив В.Мудрий, рівень ставок за депозитами є показником рівня ризикованості роботи банку.

"Завищені ставки на ринку традиційно пропонують банки з обмеженою бізнес-моделлю. Негласно рівень ставок за депозитами є показником рівня ризикованості роботи банку. Можна просто порівняти список збиткових банків за 2017 рік і рівень ставок за депозитами в таких банках", - сказав він.

Заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн також вважає, що депозитні ставки продовжать знижуватися.

"За нашими прогнозами процентні ставки за депозитами в національній валюті до кінця першого півріччя будуть переглянуті в бік зниження. Тенденція до зниження ставок буде зберігатися як необхідність здешевлення кредитних ставок", - сказав він.

Експерти прогнозують, що до кінця першого півріччя ставки за депозитами у валюті продовжать тренд на зниження.

"Оскільки кредитування населення здійснюється тільки в національній валюті, у банків немає гострої потреби в доларах і євро. Відповідно, в першому півріччі 2018 року очікується подальше зниження процентних ставок за доларовими і євровими депозитами в середньому до 0,5%", - сказав Д. Поліщук.

Аналогічної точки зору дотримується і А.Мойсеєнко: "З огляду на вкрай обмежені можливості банків у розміщенні валютної ліквідності таке фондування їм менш цікаве, отже, тренд подальшого зниження ставок збережеться. Призначенням вкладів у валюті залишиться не прибутковість за рахунок високих відсотків, а захист коштів від девальвації. Загалом, курсова та інфляційна динаміки будуть основними факторами впливу на вибір валют з боку вкладників, і, відповідно, структуру портфеля роздрібних депозитів".

За українським індексом за депозитами фізосіб процентні ставки за тримісячними депозитами у гривні в період з 3 січня до 1 березня знизилися до 13,5% з 13,57%, за річними депозитами у гривні - до 14,18% з 14,33%, за річними депозитами у доларах - до 3,65% з 3,68%, в євро - до 2,55% з 2,58% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА