12:11 03.03.2018

Закон України про Кредитний реєстр набуває чинності 4 березня

2 хв читати
Закон України про Кредитний реєстр набуває чинності 4 березня

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України і удосконалення процесів управління кредитними ризиками банків", опублікований напередодні в парламентському виданні "Голос України", вступає у силу 4 березня і вводиться в дію, за винятком деяких норм, через два місяці.

Як повідомлялося, цей закон парламент ухвалив 6 лютого 2018 року. Президент України його підписав 1 березня.

З метою зниження рівня кредитного ризику, гарантування безпеки банківських операцій, підвищення надійності та стабільності банківської системи, захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку закон, зокрема, передбачає створення і ведення НБУ Кредитного реєстру - інформаційної системи, що забезпечує збір, накопичення, зберігання, зміну, використання, поширення (надання) інформації про кредитні операції банків та про стан виконання зобов'язань за такими операціями, аналіз і кваліфікацію кредитів.

Встановлено також зобов'язання надавати Кредитному реєстру інформацію: банками щодо боржникам, якщо сума заборгованості (за основною сумою та процентами) за кредитними операціями дорівнює або перевищує 100 розмірів мінімальних заробітних плат (372,3 тис. грн); Фондом гарантування вкладів фізичних осіб про кредитні операції банків, за якими НБУ прийнято рішення про зарахування їх до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії та ліквідації, а також інформацію про погашення боргу позичальника, яка міститься в бюро кредитних історій; надання Нацбанком України права доступу банкам до інформації з Кредитного реєстру для оцінки кредитного ризику.

Банки з 1 квітня 2018 року зобов'язані надавати інформацію до такого реєстру. Згодом на них також покладається обов'язок повідомляти клієнта про таке передання, який, в свою чергу, отримає право доступу до інформації про себе в кредитному реєстрі і право вимагати внесення змін до неї у разі незгоди з її змістом.

Стосовно Нацбанку, то залежно від обсягу заборгованості позичальника перед банком він безкоштовно надаватиме банкам інформацію з Кредитного реєстру. Передбачається, що банки мають враховувати цю інформацію при оцінці клієнта з 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА