12:46 03.03.2018

Закупити газ в Європі для підстраховки "Нафтогаз" не міг через ризик величезних збитків - Вітренко

2 хв читати
Закупити газ в Європі для підстраховки "Нафтогаз" не міг через ризик величезних збитків - Вітренко

Закупити природний газ в Європі для підстраховки НАК "Нафтогаз України" не міг через ризик величезних збитків, повідомив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко.

"Купувати газ з Європи" для підстраховки "- не варіант. Оскільки якщо "Газпром" побачить, що нам його газ не потрібен, він не перериватиме постачання, але продаватиме нам непотрібний газ (який Україна має викупити за рішенням Стокгольмського арбітражу - ІФ). і ми будемо платити двічі: за газ з Європи і за газ від "Газпрому". будемо нести величезні збитки, якихі ніхто не покриє", - написав він на своїй Facebook-сторінці.

Ю.Вітренко додав, що такі дії призвели б до величезного матеріального збитку.

"Газ в ці дні в Європі коштував до $1 тис., тобто в чотири рази дорожче за контрактом з "Газпромом". Якби ми його купували, "Нафтогаз" б негайно звинуватили в марнотратстві. Ми для українців заробляємо гроші, а не втрачаємо їх. Саме таке у нас розуміння, як має працювати національна компанія ", - зазначив він.

Головний комерційний директор НАК наголосив, що за підсумками відмови "Газпрому" постачати газ до України на умовах, передбачених контрактом і рішенням Стокгольмського арбітражу, "Нафтогаз" має юридичну можливість вимагати від "Газпрому" компенсації збитків.

"Різниця між ціною за контрактом із "Газпромом" і цінами, за якими ми зараз закуповуємо газ у екстреному режимі, має бути компенсована "Газпромом". А ось якби ми купували в Європі для "підстраховки", то зараз би не лише ця різниця , але і вся вартість газу в Європі лягла б на збитки. Збитки для українського народу - власника "Нафтогазу", - підсумував він.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Володимир Гройсман поклав частину відповідальності за проблеми в газозабезпеченні країни на НАК "Нафтогаз України". На думку прем'єра, "Нафтогазу" необхідно було забезпечити великі запаси газу і активніше працювати з європейськими постачальниками.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА