13:22 03.03.2018

САП перевірить законність "рефінансу" Приватбанку

2 хв читати
САП перевірить законність "рефінансу" Приватбанку

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) у рамках розслідування кримінального провадження про рефінансування ПриватБанку вивчає законність дій Національного банку України і підстави для рефінансування, а також має намір долучити до справи матеріали перевірки компанії Kroll.

"28 лютого я підписав листа директору НАБУ з приводу стану слідства в цьому провадженні. Досліджуються всі матеріали, зокрема, і про те, як так сталося, що ПриватБанк потребував значного рефінансування, куди поділося це рефінансування. Також з'ясовується, чи були законними дії посадових осіб Нацбанку", - розповів Н.Холодницький в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Тобто, за його словами, це кримінальне провадження розслідується в двох векторах.

За словами Н.Холодніцкого, САП має намір долучити до матеріалів висновок Kroll.

"У рамках розслідування ми подавали міжнародно-правові доручення і на Кіпр, і до низки країн Європи. Аудит треба проводити, зараз пробуємо отримати висновок Kroll, також хочемо його внести до своєї доказової бази", - наголосив керівник САП.

Як повідомляв Національний банк України з посиланням на найняту їм для форензик аудиту компанію Kroll, ПриватБанк до його націоналізації наприкінці 2016 року був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд.

"Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що ПриватБанк був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до збитків банку щонайменше у розмірі $5,5 млрд", - повідомляв центробанку.

У грудні 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на ринку країни фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн (понад $4,4 млрд за поточним курсом) шляхом випуску держоблігацій (зокрема на 53,8 млрд грн - з прив'язкою до курсу долара) та обміну їх на акції.

Однак наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд грн (майже $ 1,5 млрд) на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора ПриватБанку - компанії EY. Перший транш у 22,5 млрд грн було надано банку в липні 2017 року, другий на 16 млрд грн - в грудні.

ПриватБанк у грудні 2017 року домігся того, що Високий суд Лондона як забезпечувальний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Г.Боголюбова і шести компаній, які їм імовірно належать або перебувають під їхнім контролем, на суму понад $ 2,5 млрд.


Повний текст інтерв'ю буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА