14:02 06.03.2018

"Нафтогаз" з 2009 р. недоотримав близько $20 млрд через занижений тариф на транзит газу - Вітренко

2 хв читати
"Нафтогаз" з 2009 р. недоотримав близько $20 млрд через занижений тариф на транзит газу - Вітренко

НАК "Нафтогаз України" оцінює недоотриманий виторг за транзит російського газу через низький тариф за контрактом із ПАТ "Газпром" майже у $20 млрд, повідомив головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко.

"Вартість транзиту територією України занижено приблизно удвічі з 2009 року до сьогодні. Ми зараз намагатимемося це доводити в рамках, швидше за все, нового арбітражного процесу. Приблизно за весь цей час ми недоотримали близько $ 20 млрд", - сказав він в ефірі телеканалу ICTV у понеділок увечері.

За його словами, компанія має намір доводити справедливість таких розрахунків і виплати відповідної компенсації в арбітражі.

Раніше Ю.Вітренко повідомляв про намір "Нафтогазу" направити "Газпрому" пропозицію щодо початку переговорів із перегляду тарифу на транзит природного газу.

За його словами, у своїй аргументації в Стокгольмському арбітражі щодо необхідності перегляду тарифів "Нафтогаз" виходив із прийнятих національним регулятором (НКРЕКП - ІФ) нових правил ціноутворення на послуги з транспортування газу в країні. Крім того, НАК посилався на раніше запропоновані "Газпрому" переговори про необхідність перегляду транзитного тарифу з 2010 року відповідно до європейських правил.

За першою аргументації арбітраж відхилив вимоги НАК, оскільки до його компетенції не належить впровадження і застосування в Україні прийнятого країною нового енергетичного законодавства - цим має займатися український регулятор. За другою аргументації арбітраж виявив невідповідність формальним вимогам спрямованого "Газпрому" листи про переговори щодо перегляду транзитного тарифу.

Як повідомлялося, згідно з контрактом "Нафтогазу" і "Газпрому" від 2009 року щодо транзиту газу, ставка тарифу на його транспортування територією України є плаваючою і визначається за формулою, залежною від вартості паливної складової та інфляції в Європі.

Водночас українська сторона неодноразово заявляла, що тариф за транзитним контрактом є заниженими порівняно з європейським, його необхідно переглянути.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА