20:53 07.03.2018

Кабмін закликає не поспішати з висновками про перший етап монетизації субсидій, відзначає зниження заборгованості газзбутів

2 хв читати
Кабмін закликає не поспішати з висновками про перший етап монетизації субсидій, відзначає зниження заборгованості газзбутів

Кабінет Міністрів України закликав не квапитися з висновками про дієздатність першого етапу монетизації - фінансування державою пільг і субсидій населенню згідно з урядовою постановою №951 від 8 листопада 2017 року, яка набула чинності з 1 січня.

"Згідно з постановою №951, кошти, отримані як субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг і житлових субсидій населенню, мають виключно цільове призначення. Це означає, що протягом року вони не можуть бути використані на будь-які інші цілі, крім сплати податків до державного бюджету учасниками ринку постачань енергоресурсів для населення", - йдеться в повідомленні на урядовому порталі.

У Кабміні звертають увагу, що споживачі-PSO не купують газ за передоплатою, тому дебіторська заборгованість традиційно зростає в осінньо-зимовий період і знижується у весняно-літній.

Крім того, чинні умови контрактів купівлі-продажу газу, укладені між постачальниками PSO (газзбутами) та НАК "Нафтогаз України", містять відстрочку з оплати на 25 і 90 днів. "Тому некоректно наводити період, коли пільги та субсидії ще не надійшли від держави, показуючи зростання заборгованості", - йдеться в повідомленні.

У Кабміні також зазначають, що, згідно з даними "Нафтогазу" на 6 березня, заборгованість газзбутів перед НАК за останній тиждень знизилася на 14,7% - з 31,701 млрд грн до 27,037 млрд грн, зокрема газзбутів "РГК" - на 16,1%, з 21,209 млрд грн до 17,792 млрд грн.

Відповідно до прес-релізу "РГК", станом на 6 березня 2018 року заборгованість бюджету перед компаніями групи з фінансування пільг і субсидій становить 16,6 млрд грн.

Як повідомлялося, на початку 2018 року "Нафтогаз" заявив про стрімке зростання заборгованості газзбутів за поставлений природний газ більше ніж удвічі - до 20,361 млрд грн, зокрема газзбутами "РГК" - до 13,137 млрд грн (на 9 січня 2018 року).

Поточний порядок постачання газу для потреб населення зобов'язує НАК постачати газ газзбутами на пільгових умовах. У "Нафтогазі" вважають, що нові правила створюють для газзбутів можливість використовувати профінансовані державою субсидії для розрахунків з іншими оптовими постачальниками. Зокрема, ці гроші можуть бути використані для оплати газу, проданого газзбутами не населенню, а комерційним споживачам.

У НАК також нагадують про вже виявлені правоохоронними органами махінації з газом, що постачається на пільгових умовах населенню. У НАК переконані в необхідності скасування спеціальних зобов'язань (PSO) із продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго за регульованою ціною з переходом на механізми ринкового ціноутворення і вільної конкуренції за кожного споживача.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА