15:55 12.03.2018

Кабмін підтримує законопроект "Про валюту" - Гройсман

2 хв читати
Кабмін підтримує законопроект "Про валюту" - Гройсман

 Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що уряд підтримує розроблений Національним банком України і схвалений Національною радою реформ при президенті проект закону "Про валюту".

"Законопроект "Про валюту" дуже якісно підготовлений Національним банком. І я радий, що сьогодні президент його направить до парламенту", - сказав прем'єр на зустрічі з представниками бізнесу в Києві в понеділок.

В.Гройсман наголосив, що це хороша законодавча ініціатива, яку уряд має намір підтримувати.

Прем'єр також виступив за якнайшвидше ухвалення Верховною Радою цього документа.

Як повідомлялося, НБУ 10 серпня 2017 року оприлюднив на веб-сайті для громадського обговорення проект закону "Про валюту", який покликаний стати єдиним законодавчим актом, що визначає порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в країні.

Раніше, 1 грудня 2016 року, НБУ оприлюднив концепцію нової моделі валютного регулювання, а також дорожню карту щодо її введення. Концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено". При цьому режим вільного руху капіталу передбачає відсутність валютних обмежень, отже, він не потребує валютного контролю. Контроль за дотриманням валютного законодавства буде покладено на валютний нагляд.

Відповідно до пропозицій НБУ, після ухвалення Верховною Радою закону "Про валюту" знадобиться шість місяців перехідного періоду на погодження нормативно-правових актів центробанку з нормами закону. Лише після цього закон набуде чинності.

Нині основним нормативно-правовим актом, що регулює сферу валютного ринку, є декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання та валютного контролю" від 1993 року.

5 березня 2018 року заступник голови центробанку Олег Чурій повідомив, що Національна рада реформ при президенті України після розгляду 2 березня розробленого НБУ проекту закону "Про валюту" рекомендувала розглянути документ як невідкладний.

"Національна рада реформ не лише підтримала цей законопроект, але також рекомендувала розглянути його як невідкладний, оскільки він дуже важливий для розвитку ринку та просування України у напрямі вільного руху капіталу", - сказав він під час прес-конференції в Києві в понеділок.

Загалом, додав О.Чурій, розроблений і представлений законопроект підтримала більшість учасників ринку. Над фінальним документом нині працюють юристи з точки зору технічних правок, необхідних для внесення документа до парламенту. Суб'єктом законодавчої ініціативи, який вноситиме документ до Верховної Ради, буде президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА