18:34 12.03.2018

Бізнес-омбудсмен констатує незначну кількість скарг на порушення закону "маски-шоу стоп!"

3 хв читати
Бізнес-омбудсмен констатує незначну кількість скарг на порушення закону "маски-шоу стоп!"

 Бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета вважає позитивним сигналом незначну кількість скарг на порушення закону про дотримання правоохоронцями прав учасників кримінального провадження під час досудового розслідування, що називають "маски-шоу стоп!".

"Стосовно скарг на порушення закону "маски-шоу стоп!", рада бізнес-омбудсмена отримала одну або дві скарги. Це небагато, враховуючи, що закон вступив в силу 7 грудня. Ми отримуємо досить багато скарг на правоохоронців, але вони стосуються порушень, вчинених до набуття чинності цього закону", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, 1 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування", що обмежує тиск силовиків на бізнес.

"Однак три місяці - це дуже маленький термін, щоб судити про те, як працює закон", - наголосив він.

А.Шемета зазначив, що з початку року рада бізнес-омбудсмена отримала значну кількість скарг, багато з яких стосуються блокування податкових накладних.

"Зазвичай скарг на початку року було трохи менше - Новий рік, свята. Але в 2018 р. ця тенденція не діє. Багато скарг на правоохоронні органи, але також велика частина стосується блокування податкових накладних. Незважаючи на те, що діяло припинення, занадто багато накопичилося старих проблем у цьому питанні. у минулому кварталі 50% усіх скарг припадало на блокування накладних, а в цьому близько 40%. Це - основна причина зростання скарг. Щодо інших питань ситуація стабільна", - повідомив бізнес-омбудсмен.

Наприкінці 2017 року Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу, згідно з якими, зокрема, призупинила на два місяці роботу системи моніторингу та критеріїв оцінки ризиків (СМКОР), щоб напрацювати нове рішення. Кабінет Міністрів своєю постановою поклав розробку та затвердження нових критеріїв ризику на Державну фіскальну службу (ДФС) за узгодження з Міністерством фінансів.

"До речі, ДФС мала була зробити це до 1 березня. Але на сьогодні ми не маємо цих критеріїв. Ми дуже серйозно працюємо і з Мінфіном, і з ДФС, щоб нові критерії не внесли суб'єктивізм. Є побоювання, що може бути ручне регулювання. Мої співробітники беруть участь у засіданнях робочих груп, що розглядають ці критерії. Поки там немає повного консенсусу. Але обіцяють затвердити критерії до кінця цього тижня або на наступному", - прокоментував бізнес-омбудсмен.

Уряд України в листопаді 2014 року вирішив створити Раду бізнес-омбудсмена як свій постійний консультативно-дорадчий орган. Основне його завдання - розгляд скарг бізнесу на дію чиновників, розробка рекомендацій владі в сфері підприємництва. У грудні того ж року бізнес-омбудсменом був призначений екс-комісар ЄС з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдас Шемета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА