20:12 12.03.2018

НБУ вважає досить жорсткими поточні монетарні умови для зниження інфляції

2 хв читати
НБУ вважає досить жорсткими поточні монетарні умови для зниження інфляції

Проведення Національним банком України більш жорсткої монетарної політики надало можлвість у лютому протидіяти посиленню інфляційного тиску, вважають у НБУ.

"За оцінками Національного банку, монетарні умови є наразі досить жорсткими, щоб забезпечити поступове зниження споживчої інфляції та її повернення до цільового діапазону в середині 2019 року", - йдеться в коментарі до лютневого показника інфляції, який НБУ опублікував у понеділок увечері.

Регулятор вказує, що фактична інфляція в річному вимірі за підсумками лютого знизилася з 14,1% до 14% і залишилася трохи вищою від прогнозу, опублікованому в "інфляційному звіті" за січень 2018 року. До цього призвело, перш за все, більш суттєве, ніж очікувалося, подорожчання сирих продуктів харчування і палива, пояснює Нацбанк.

Згідно з його оцінками, загалом поточна динаміка споживчої інфляції і її складових свідчить про збереження значного інфляційного тиску. Однак його посилення в лютому протидіяло зміцнення гривні, яке триває і в першій половині березня і зумовлено, зокрема, проведенням жорсткої монетарної політики, зазначає центробанк.

НБУ додає, що базова інфляція в лютому сповільнилася до 9,7% у річному вимірі, несуттєво перевищивши прогноз Нацбанку, однак це відбулося передусім за рахунок більш високих січневих показників. У місячному вимірі показник базової інфляції за лютий (0,6%) відповідав прогнозам, вказує регулятор.

Як повідомлялося, НБУ наприкінці січня цього погіршив прогноз інфляції на 2018 рік до 8,9% з 7,3%, а базової - до 8,2%. За оцінками регулятора, інфляція до кінця 2019 року становитиме 5,8% і в 2020 році сповільниться до 5%, що відповідатиме центральним значенням цільового діапазону - 5% ± 1 п.п.

НБУ з 2 березня підвищив облікову ставку до 17% з 16%. Це було вже четверте рішення про підвищення облікової ставки: Нацбанк підвищив облікову ставку з 12,5% річних до 13,5% річних 27 жовтня 2017 року, потім до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року і до 16% річних з 26 січня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА