14:48 15.03.2018

Запровадження НБУ правила округлення сум чеків спростить роботу торгових мереж

4 хв читати
Запровадження НБУ правила округлення сум чеків спростить роботу торгових мереж

Рішення Національного банку України (НБУ) припинити карбувати монети дрібних номіналів (1, 2, 5 і 25 копійок) і ввести правило округлення сум розрахунків позитивно вплине на організацію роботи торгових мереж, однак може призвести до коригування цінової політики та програм лояльності, вважають опитані представники рітейлу.

"Припинення карбування дрібних номіналів копійок і введення правил округлення, анонсоване НБУ, позитивно вплине на організаційну діяльність компанії (мережа Metro - ІФ), оскільки зараз у банківській системі спостерігається брак цих розмінних монет, що ускладнює розрахунки з покупцями", - зазначив в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний директор "МЕТРО Кеш енд Кері Україна" Мартін Шумахер.

За його словами, припинення обігу копійок не обов'язково призведе до підвищення цін – можливо, навіть зменшення, а не збільшення ціни на товари, що пропонуються.

Як повідомили в прес-службі "АТБ", через постійний дефіцит монет дрібних номіналів під час взаєморозрахунку зі споживачами рітейлер ще восени 2017 року запустив у своїх магазинах експеримент з округлення підсумкової суми чека в менший бік. Зокрема, округлена сума вказувалася у фіскальному чеку як надання знижки покупцеві.

"Основною метою запуску цього експерименту були мінімізація конфліктних ситуацій, що виникають за відсутності розмінної монети, а також прискорення касового обслуговування покупців торгової мережі "АТБ". На сьогодні практика округлення підсумкової суми чека впроваджена в усі магазини торгової мережі "АТБ", - повідомили в компанії, підкресливши при цьому, що "АТБ" з обережністю ставиться до рішення НБУ, адже поки що не відомі чіткі механізми і процедури його реалізації в сфері роздрібної торгівлі.

За словами комерційного директора ТОВ "ПАККО Холдинг" Руслана Грінчука, в результаті виведення з обігу дрібних монет в мережах супермаркетів "Вопак" і "Пакко" буде проведено зміну всієї системи ціноутворення, а також відбудеться округлення цін до 50 копійок.

«Зараз ми активно моніторимо ринок і реагуємо на зміни в конкурентних цінах. Крім того, наші мережі будуть формувати ціни з урахуванням аналізу потреб покупців та визначення їх цінової чутливості", - зазначив Р.Грінчук.

За його словами, зміни можуть негативно позначитися на прибутковості мережі, оскільки розбіжність в ціні на 50 копійок є істотним. Крім того, компанії доведеться відкоригувати програми лояльності.

"Ми змушені будемо переглянути нашу акційну цінову політику. Якщо досі акційні ціни фіксувалися умовно як "10,99 грн", то нововведення приведуть до їх округлення. Це, безумовно, матиме наслідки для наших покупців, особливо найбільш вразливих категорій населення, які активно реагують на акційні товари та рахують у буквальному сенсі кожну копійку ", - повідомив Р.Грінчук.

За його словами, зміни торкнуться також чинних програм лояльності.

"Якщо досі покупець мав можливість скористатися накопиченими на бонусному рахунку коштами для оплати дрібної здачі, то тепер сума накопичених бонусів повинна бути кратна 50 копійкам. Ми будемо вносити корективи, щоб наш покупець мав можливість скористатися цими коштами", - пояснив комерційний директор "ПАККО Холдингу".

Крім цінових змін, компаніям доведеться впровадити технічні налаштування, додав гендиректор мережі Metro.

"З урахуванням запропонованих змін необхідно буде здійснювати технічні переналаштування не тільки вендингових автоматів, а й облікових інформаційних систем компанії, а також розрахункових касових апаратів", - резюмував М. Шумахер.

Як повідомлялося з посиланням на в.о. глави НБУ Якова Смолія, центробанк ухвалив рішення припинити карбувати монети дрібних номіналів 1, 2, 5 і 25 копійок. Всі ці номінали розмінних монет будуть і далі в обігу, однак в подальшому готівковий обіг не поповнюватиметься новими монетами зазначених номіналів.

Відповідно, з 1 липня в Україні будуть застосовуватися правила округлення загальних сум готівкових розрахунків: сума чека, яка закінчується на 1-4 коп., буде округлятися в бік зменшення до найближчої суми, що закінчується на 0 коп.; сума, яка закінчується на 5-9 коп., буде округлятися в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 коп.

Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок будуть продовжувати виконувати функцію засобу платежу. За наявності у покупця монет дрібних номіналів він і далі зможе ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця він може видати покупцеві здачу монетами цих номіналів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА