17:33 15.03.2018

НБУ продовжив санкції стосовно Сбербанку, ПІБ, ВТБ та БМ Банку

2 хв читати
НБУ продовжив санкції стосовно Сбербанку, ПІБ, ВТБ та БМ Банку

Національний банк України (НБУ) у виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2018 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" продовжив санкції стосовно ПАТ "Сбербанк", ПАТ "Промінвестбанк", ПАТ "ВТБ Банк" і ПАТ "БМ Банк" (усі - Київ).

Як повідомляється на веб-сайті центробанку, відповідне рішення затверджено постановою правління НБУ "Про внесення змін до постанови правління НБУ від 1 жовтня 2015 року №654" №24 від 15 березня 2018 року, яке набуває чинності з 16 березня 2018 року.

Згідно з документом, зазначеним банкам заборонено здійснювати будь-які операції, що передбачають перерахування коштів або виведення капіталу за межі України на користь пов'язаних осіб.

"Санкції спрямовані на захист інтересів клієнтів, які обслуговуються в зазначених банках. Вони також унеможливлюють виведення банками капіталу з України на користь материнських банків та інших пов'язаних осіб", - зазначає НБУ.

Окрім цього, постановою уточнюються терміни надання банками інформації за формою №217 "Звіт про банківські рахунки та залишки коштів на цих рахунках фізичних та юридичних осіб, до яких Україною застосовані обмежувальні заходи (санкції), та про наміри здійснення фінансових операцій такими особами/на користь таких осіб".

Як повідомлялося, 1 березня 2018 року РНБО України продовжила санкції стосовно банків із російським капіталом, дія яких закінчувалася у березні 2018 року. "Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозиції Національного банку України щодо продовження дії персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо банків із російським капіталом, дія яких закінчувалась у березні 2018 року", - йдеться в повідомленні прес-служби РНБО за підсумками засідання.

Відповідне рішення введено в дію указом президента від 6 березня 2018 року.

Сбербанк (раніше - дочірній банк Сбербанку Росії, до цього - банк "НРБ") заснований у 2001 році. Його єдиним власником є Сбербанк Росії.

ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промивенстбанк, ПІБ, Київ) заснований у 1992 році. Російський Зовнішекономбанк (ЗЕБ) володіє 99,7% його акцій.

ВТБ банк (раніше - банк "Мрія") заснований у 1992 році. Його основним акціонером є ВАТ "Банк ВТБ" (РФ, 99,9959%).

БМ Банк заснований у 2005 році. ВТБ отримав над ним контроль після купівлі російського Банку Москви.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2018 року за розміром активів Сбербанк посідав 6-те місце(42,363 млрд грн) серед 84 банків, що діяли в країні, ПІБ - 11-те (20,091 млрд грн), ВТБ банк - 16-те (11,499 млрд грн) і БМ Банк - 35-те (1,148 млрд грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА