14:07 20.03.2018

Нардепи пропонують на 10-15 років низку пільг для розвитку виробництва і ринку електромобілів в Україні

3 хв читати
Нардепи пропонують на 10-15 років низку пільг для розвитку виробництва і ринку електромобілів в Україні

Народні депутати України пропонують на 10 років звільнити від оподаткування і ввізного мита комплектуючі та кузови для виробництва електромобілів (легкових і вантажних) та електробусів в Україні, від сплати пенсійного збору покупців електрокарів, і на 15 років - від податку на прибуток видобувачів літію, виробників акумуляторів і електромобілів.

Відповідні законопроекти №8159 і 8160 про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України зареєстровані у Верховній Раді 19 березня ввечері народними депутатами Ніною Южаніною, Ігорем Кононенком, Максимом Бурбаком, Олегом Ляшком, Робертом Горватом та ще кількома депутатами.

Законопроект №8159 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо стимулювання розвитку галузі електротранспорту в Україні пропонує, зокрема, з 1 січня до 31 грудня 2028 року звільнити від сплати ПДВ ввезення в Україну комплектуючих для виробництва автотранспортних засобів, оснащених одним або кількома електродвигунами.

На цей самий період законопроект пропонує звільнити від сплати акцизного податку ввезення кузовів (зокрема кабін) для виробництва оснащених електродвигунами транспортних засобів.

Крім того, на цей період платник податку на доходи фізосіб може включити до податкової знижки витрати на придбання електромобіля або переобладнання в нього, а фізосіб-покупців електрокарів пропонується звільнити від сплати збору на обов'язкове пенсійне страхування.

Документ передбачає на період до 31 грудня 2032 року звільнити від оподаткування прибуток підприємств, що реалізують літій власного видобутку, літій-іонні (літій-полімерні) акумулятори, зарядні пристрої для акумуляторів, а також самі електромобілі й електробуси власного виробництва.

Крім цього, депутати пропонують з 1 січня 2021 року передбачити частку в розмірі не менше 5% паркомісць, обладнаних зарядними пристроями, для парковки електромобілів.

Законопроектом №8160 про внесення змін до Митного кодексу пропонується до 31 грудня 2028 року звільнити від сплати ввізного мита ввезення комплектуючих для виробництва електромобілів і електробусів (коди УКТЗЕД. 8702 90 90 90, 8703 90 10 10 і 8704 90 00 10 ).

У пояснювальній записці до законопроектів зазначено, що в 2016-2017 роках спостерігається стійка тенденція до зростання попиту на електромобілі - за даними ДФС в 2016 році було ввезено близько 86 тис. Легкових авто (надходження до бюджету 14,8 млрд грн), а в 2017 році - 153,4 тис (21,3 млрд грн).

"Надання права громадянам на включення витрат, пов'язаних з придбанням електромобілів, до податкової знижки і звільнення від збору на обов'язкове пенсійне страхування під час першої реєстрації таких ТЗ буде компенсовано за рахунок зростання податкових надходжень до держбюджету від ввезення і реалізації легкових авто з ДВС", - вважають автори документів.

Автори законопроекту також підкреслюють, що в Україні достатній промисловий потенціал для виробництва та збирання електротранспорту, зокрема, налагоджено серійне виробництво трамваїв і тролейбусів, є власна сировинна база для виробництва літій-іонних батарей, зокрема, найбільші в Європі запаси літію.

Однак виробництво електромобілів, електровантажівок, електробусів літієвих батарей і зарядних пристроїв практично немає.

При цьому, за оцінкою Р.Горвата, частка електрокарів на авторинку України з урахуванням стимулювання може досягти 20-25%.

"Два роки і done! Закокнопроекти, які передбачають імплементацію 15-річної стратегії розвитку ринку електрокарів, виробництва запчастин, батарей, самих електрокарів і електробусів в Україні, - зареєстровані! Їх схвалення - це найдешевші в Європі електрокари для українських громадян, створення нового сучасного типу виробництва, тисячі нових високотехнологічних робочих місць, екологія і чисте повітря, відмова від російських нафтопродуктів", - написав у понеділок увечері на своїй сторінці в Фейсбук міністр інфраструктури В.Омелян.

Як повідомлялося, імпорт в Україну електромобілів з 1 січня 2018 року на рік звільнений від сплати ПДВ і акцизного збору (аналогічна пільга поширюється і на виробництво їх в Україні), а ввізне мито не сплачується під час їх увезення з 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА