19:45 21.03.2018

Газпром готує позов до міжнародного арбітражу через $6,6-мільярдний штраф АМКУ

2 хв читати

"Газпром" готує позов до міжнародного арбітражу в зв'язку зі штрафом Антимонопольного комітету України (АМКУ) на суму 172 млрд гривень ($6,6 млрд за поточним курсом).

Згідно з повідомленням "Газпрому", "з'явилися повідомлення про стягнення України з "Газпрому" коштів, що свідчить про продовження спроб незаконного вилучення майна "Газпрому" під виглядом виконання рішення Антимонопольного комітету України 2016 року про накладення штрафу".

"Газпром" не визнає правомірність накладення штрафу і вважає дані дії України порушенням його прав, зокрема гарантованих російсько-українською міжурядовою Угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27.11.1998 року", - йдеться в повідомленні російської компанії.

"Газпром" раніше вже направив Україні повідомлення про порушення українською стороною своїх зобов'язань щодо захисту інвестицій і наразі готує відповідний позов для звернення в міжнародний арбітраж", - зазначає управління інформації "Газпрому".

Міністр енергетики Росії Олександр Новак в середу на питання, чи буде уряд робити якісь заходи, ставити питання перед Єврокомісією через наміри України стягнути з "Газпрому" $6,6 млрд за позовом АМКУ України, сказав, що "це комерційні питання". Відповідаючи на питання, чи буде "Газпром" виплачувати "Нафтогазу України" штраф у $2,5 млрд, присуджених стокгольмським арбітражем, О.Новак підкреслив: "Ці питання вирішуються в юридично-правовому полі безпосередньо комерційною організацією".

Місяць тому - в повідомленні за підсумками розгляду Стокгольмським арбітражем позову "Нафтогазу України" до "Газпрому" про дотримання умов угоди на транзит "Газпром" повідомляв: "За підсумками розгляду арбітраж відхилив вимоги" Нафтогазу "про збільшення тарифу на транзит газу і про зміну контракту відповідно до українського законодавства. Арбітраж постановив, що до угоди не підлягають застосуванню положення ні європейського, ні українського антимонопольного законодавства ".

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України прийняв рішення оштрафувати "Газпром" на 85 млрд грн. за зловживання монопольним становищем на українському ринку транзиту природного газу. Потім це рішення було кілька разів підтверджено українськими судами, при цьому сума штрафу зросла до 172 млрд грн за рахунок пені за його несплату. Господарський суд Києва в березні 2017 постановив стягнути цю суму з російської компанії на підставі вступив в силу судового рішення.

АМКУ в квітні направив до Державної виконавчої служби заяву про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення з "Газпрому" 172 млрд грн. Державна виконавча служба України в травні відкрила провадження щодо стягнення штрафу та арешту майна "Газпрому" на території країни. Вже почався арешт активів, що належать "Газпрому" на Україні. До переліку таких активів потрапило майно компаній "Газпром збут Україна" і "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України", а також акції "Інституту ПівденНДІГіпрогаз" і "Газтранзиту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА