21:58 21.03.2018

Гройсман радий, що Україна відчепилася від штучної прив'язки до російської економіки

3 хв читати
Гройсман радий, що Україна відчепилася від штучної прив'язки до російської економіки

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що через викликану військовою, економічною і торговою агресією Російської Федерації українська економіка була змушена переорієнтуватися на ринки країн Європейського Союзу, Америки, Африки та Азії, що лише підсилює Українську державу.

"Зрозуміло, що коли країни знаходяться поруч, (в умовах агресії однієї з них - ІФ) дуже важливо повністю обірвати всі відносини. Але треба сказати, що саме Росія зробила абсолютно неприйнятні кроки з військової агресії, економічної агресії, торгової агресії щодо України. Тому ми були змушені переорієнтувати нашу економіку на зовсім інші ринки", - сказав В.Гройсман в ефірі телеканалу "Україна" в середу ввечері.

Він зазначив, що наразі зростають обсяги українського експорту на ринках Європейського Союзу, Америки, країн Африки та Азії.

"Ми освоюємо нові ринки. Але також потрібно зрозуміти, що ми від цих викликів стаємо сильнішими", - сказав прем'єр України.

В.Гройсман підкреслив, що пріоритетом українського уряду сьогодні є створення підприємств всередині України і виробництва більшої кількості вітчизняної конкурентоспроможної продукції. "Це - питання №1 сьогодні", - сказав він.

При цьому прем'єр зазначив, що це - питання не одного року, але він "радий тому, що Україна відчепилися від штучної прив'язки до російської економіки".

Як повідомлялося, 21 березня Кабінет міністрів України розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки. Кабмін, зокрема, зупинив дію даного документа, а також доручив Міністерству закордонних справ України в установленому порядку поінформувати уряд Росії.

7 червня 2011 року колишні на той час прем'єр-міністри Росії Володимир Путін і України Микола Азаров підписали Програму економічного співробітництва двох країн на 2011-2020 роки.

Програма економічного співробітництва являє собою документ, що відображає сукупність узгоджених поглядів Росії і України на перспективи їх довгострокової взаємовигідної співпраці в економічній сфері як рівноправних незалежних держав-партнерів. У Програмі розглядалися цілі і засоби розвитку російсько-українського економічного співробітництва, його основні напрямки та пріоритетні галузі, а також очікувані результати.

Основні напрямки співробітництва: вдосконалення режиму вільної торгівлі товарами та захисту прав інвесторів, формування інтегрованої системи платіжно-розрахункових операцій, забезпечення вільного пересування громадян, співпраця в сфері технічного регулювання, інновацій та наукових досліджень, прикордонне та міжрегіональне співробітництво, військово-технічне співробітництво і співпраця в сфері конкурентної політики.

Пріоритетна співпраця передбачалася в таких галузях: вуглеводнева енергетика, електроенергетика, ядерна енергетика, авіаційна промисловість, космічна промисловість, суднобудування, агропромисловий комплекс, транспорт і логістика та курортно-рекреаційний комплекс. Крім того, пріоритетним визначалося співробітництво в соціально-гуманітарній сфері.

Ключовими цільовими показниками обсягів взаємного співробітництва, які передбачалося досягти за результатами виконання програми, були: підвищення обороту двосторонньої торгівлі товарами в середньому не менше ніж на 10-15% на рік (у фізичних обсягах); підвищення обороту двосторонньої торгівлі послугами в середньому не менше ніж на 12-15% в рік; підвищення частки торгівлі несировинними товарами, а також послугами з третіми країнами; підвищення обсягу взаємних інвестицій в середньому не менше ніж на 15-20% на рік; підвищення випуску підприємств з взаємними інвестиціями не менше ніж у п'ять разів до 2020 року.

Як повідомлялося, в 2017 році український експорт товарів і послуг зріс на 16% - до $ 52,33 млрд, тоді як імпорт на 23,3% - до $ 54,96 млрд. За даними Держстату, в торгівлі з ЄС експорт товарів і послуг зростав швидше, ніж імпорт - відповідно 26,7% (до $ 20,05 млрд) і 19,1% (до $ 23,3 млрд), хоча сальдо поки що є від'ємним. Експорт же в країни СНД збільшився на 9,2% - до $ 10,65 млрд, тоді як імпорт з них підскочив на 31,2% - до $ 12,12 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА