07:42 22.03.2018

Енергетичну залежність від Росії треба скорочувати, але при цьому залишатися прагматиками

3 хв читати
Енергетичну залежність від Росії треба скорочувати, але при цьому залишатися прагматиками

Заступник голови Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович підкреслив важливість розвитку поновлюваних джерел енергії, пов'язавши це з надмірною залежністю Європи від російського газу.

"Тим більше важливо вжити всіх необхідних заходів, коли ми знаємо сьогодні, що близько двох третин газу, який ми споживаємо в Європі, - це імпортований газ. Ми констатуємо, що власне виробництво зменшується і що імпорт газу, як наслідок, буде тільки збільшуватися в найближчі роки. І ось тут виникає проблема постачання російського газу. Частка російського газу в загальному неєвропейському імпорті явно найбільша, так як вона становить сьогодні приблизно 40%", - сказав М.Шефчович, виступаючи в середу в Брюсселі на слуханнях в комітеті Європейського парламенту з питань промисловості, досліджень та енергетики.

"З цього випливає, що відносини з Росією в галузі енергетики відіграють значну роль в наших зовнішніх енергетичних зв'язках", - зазначив єврокомісар, додавши, що додаються великі зусилля для гарантії енергетичної безпеки, спрямовані на скорочення залежності.

При цьому він визнав необхідність залишатися реалістами і прагматиками і зберігати стабільні відносини з третіми країнами-імпортерами, які відіграють важливу роль в європейській економіці.

Заступник голови Єврокомісії зупинився на енергетичному становищі України і на проблемі транзиту газу. "Україна - наш близький, стратегічний партнер. Це сусід Європейського союзу, партнер у багатьох секторах, включаючи енергетику", - продовжив М.Шефчович.

Він нагадав про підписання під час саміту ЄС-Україна в 2016 році меморандуму про взаєморозуміння з енергетики, що визначає співробітництво сторін у цій сфері. На початку квітня цього року, зазначив М.Шефчович, буде організовано міністерську нараду з енергетичної ситуації в Україні.

"Наше енергетичне співробітництво спрямоване на модернізацію економіки країни, тому що енергетика - це справжній наріжний камінь економічного сектора цієї держави", - пояснив М.Шефчович, відзначивши українські реформи в галузі енергетики.

Він також звернув увагу на те, що Україна - важлива ділянка транзиту російського газу, що поставляється до Європи. При цьому єврокомісар нагадав про перебої поставок російського газу в ЄС в 2006 і 2009 роках, які показали вразливість країн Євросоюзу.

При цьому він заявив: "Потрібно визнати, що, незважаючи на всі проблеми на східному кордоні України, цей транзитний сектор добре функціонував у останні роки". У той же час, додав М.Шефчович, транзит газу - це джерело доходу для України, особливо важливе за нинішнього стану її економіки.

Але напружені відносини між Росією і Україною, особливо загострені "російською анексією Криму і жахливим конфліктом на сході України", мають безпосередні наслідки для енергетичної ситуації в Україні, але також і в Європі, зазначив заступник голови ЄК.

У зв'язку з цим він послався на рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору "Нафтогазу" і "Газпрому" (MOEX: GAZP), вказавши на стурбованість ЄС через останні заходи російської сторони у відповідь на вердикт арбітражного суду.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА