18:42 16.04.2018

Шефчович пропонує залучити Німеччину до квадрилогу для забезпечення транзиту газу територією України

2 хв читати
Шефчович пропонує залучити Німеччину до квадрилогу для забезпечення транзиту газу територією України

Український транзитний маршрут є стратегічним для енергетичної безпеки ЄС, і залучення Німеччини до пошуку рішення щодо захисту його комерційної життєздатності дуже цінно і необхідно, заявив заступник голови Єврокомісії по Енергетичного союзу Марош Шефчович (Maroš Šefčovič).

"Я бачу квадрилог (quadrilogue) як політичний імпульс для переговорів з Україною", - написав він у своєму "Твіттері" за підсумками зустрічі з міністром енергетики і економіки Німеччини Петером Альтмайер (Peter Altmaier) у понеділок.

На спільній прес-конференції в Берліні М.Шефчович заявив, що Єврокомісія дуже цінує останню заяву канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо питань "Північного потоку-2". За його словами, воно дає підстави говорити про можливість такого потенційного розширення переговорів з тристоронніх - за участю України, Росії та Єврокомісії, до чотиристоронніх - за участю Німеччини.

Віце-президент ЄК зазначив, що, незважаючи на складні умови, Україна змогла забезпечити за останній сезон надійне транспортування 97 млрд куб. м природного газу, встановивши новий рекорд.

"Це підтверджує, що цей транзитний маршрут працює і має стратегічне значення для забезпечення газом не лише такої великої країни, як Україна, але і Центральної і Східної Європи", - сказав М.Шефчович, підтвердивши пріоритетність для Єврокомісії цього транзитного маршруту.

Стосовно "Північного потоку-2" він нагадав позицію Єврокомісії, що цей газопровід мають будувати за тими ж правилами, що й усі інші газопроводи в ЄС.

У зв'язку з наближенням 2019 року, коли закінчується українсько-російський газовий контракт, М.Шефчович знову закликав до проведення переговорів для вирішення проблемних питань і заявив про необхідність політичного імпульсу, особливо на зустрічах високого рівня, до таких переговорів.

У свою чергу П.Альтмайер зазначив, що в питанні "Північного потоку-2" метою Німеччини є забезпечити приватні інфраструктурні проекти і водночас захистити законні інтереси України.

Він нагадав, що Німеччина в останні роки разом із Єврокомісією зробила багато, щоб забезпечити Україну газом, зокрема і його реверс.

Як повідомлялося, за підсумками переговорів з Петром Порошенко минулого тижня А.Меркель відзначила важливість збереження транзиту газу територією України. "Звичайно, тут слід враховувати політичну складову цього питання", - додала канцлер Німеччини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА