17:23 20.04.2018

МВФ: Ми бачимо уповільнення реформ в Україні

2 хв читати
МВФ: Ми бачимо уповільнення реформ в Україні

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відзначає деяке послаблення реформаторських зусиль влади України.

"Ми бачимо деяке уповільнення реформ", - сказав голова європейського департаменту Фонду Пол Томсен (Poul Thomsen) під час брифінгу у Вашингтоні в п'ятницю, додавши: "Тривале зволікання з черговим переглядом програми говорить само за себе".

Він також повідомив, що наразі нинішня ситуація не становить суттєвого ризику для України, зокрема з огляду на монетарну політику Національного банку, що заслуговує на високі оцінки.

Водночас П.Томсен зазначив, що уповільнення реформ загрожує Україні втраченими можливостями.

Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Отримання чергового траншу кредиту МВФ, який спочатку був запланований на травень-червень 2017 року, поки що перенесено на невизначений термін через невиконання українською стороною низки умов.

Фонд продовжує наполягати на ухваленні владою України законодавства про антикорупційний суд відповідно до зобов'язань країни у рамках програми співпраці EFF.

Окрім того, МВФ очікує реалізації Україною інших відкладених заходів, необхідних для досягнення цілей програми, зокрема в енергетичному та фіскальному секторах.

Відповідно, дату прибуття місії Фонду до Києва у рамках четвертого перегляду програми EFF, який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, поки що не визначено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА