14:37 01.06.2018

Порошенко відкрив перший пусковий комплекс зернового термінала MV Cargo в морпорту "Южний"

3 хв читати
Порошенко відкрив перший пусковий комплекс зернового термінала MV Cargo в морпорту "Южний"

Президент України Петро Порошенко відкрив перший пусковий комплекс зернового термінала Cargill і MV Cargo в морському торговельному порту "Южний" (Одеська область).

"Цей термінал - не лише найбільший інвестиційний проект країни за останні два роки, це ще й зразок державно-приватного партнерства. Держава в особі Міністерства транспорту взяла на себе зобов'язання здійснити днопоглиблення, без якого сюди не зайшло б жодне судно", - заявив співвласник і генеральний директор порту ТІС, співвласник споруджуваного термінала Cargill, партнер інвестиційної компанії SD Capital Андрій Ставніцер.

Він також зазначив, що в повному обсязі проект запрацює вже восени поточного року.

П.Порошенко особисто прийняв перший вагон із зерном на урочистому запуску першої черги термінала.

"Мені приємно, що сьогодні я можу взяти участь у відкритті дуже важливого етапу цього проекту, в якому бере участь ваша компанія, в якому бере участь Європейський банк реконструкції та розвитку, міжнародна фінансова корпорація, держава", - заявив президент.

За його словами, проект "значно збільшить конкурентоспроможність української аграрної галузі та зробить іще привабливішими інвестиції в Україну, в будь-яку сферу, в портову інфраструктуру, в машинобудування, в суднобудування".

П.Порошенко також зазначив, що вважає розвиток портової інфраструктури України питанням національної безпеки.

"Щоб ця подія стала можливою, була задіяна велика кількість людей. Це і Європейський банк реконструкції та розвитку, який профінансував цю інвестицію, це був і державний бюджет України, й Адміністрація морських портів України, яка прийняла рішення про те, що це ті інвестиції, яких потребує держава. Для того, щоб ми могли приймати найбільші кораблі, обробляти їх швидше за всіх, і щоб продукція українських виробників швидко і за конкурентною ціною розвозилася по всьому світу", - сказав президент.

П.Порошенко наголосив, що новий термінал дасть змогу Україні поновити свій статус транзитної держави та підвищити конкурентоспроможність аграрної галузі, а також низки інших галузей.

Зерновий термінал Cargill і MV Cargo в порту "Южний" (Одеська обл.) має проектну потужність 5 млн тонн зернових на рік. Обсяг інвестицій у його будівництво оцінюється у $150 млн.

Як повідомлялося, зерновий термінал Cargill і MV Cargo вже до кінця 2018 року може перевалити 1 млн тонн.

Компанія Cargill (США), Адміністрація морських портів України (АМПУ) і ТОВ "М.В. Карго" в серпні 2015 року підписали тристоронній меморандум про наміри реалізувати інвестиційний проект у МТП "Южний". Його запуск попередньо був запланований на 2017 рік.

Cargill у лютому 2016 року підписала з "М.В. Карго", що оперує в порту "Южний", інвестугоду, згідно з якою вона вирішила інвестувати $100 млн у будівництво зернового термінала. Сторони формалізували свої наміри шляхом підписання договору про придбання компанією Cargill 51-відсоткової частки "М.В. Карго". За їхніми оцінками, перевалочні потужності, а також 16-метрова глибина біля причалу дадуть змогу терміналу обробляти до 10% усього українського експорту зернових.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб (ЄДР), ТОВ "М.В. Карго" засноване у 2004 році. Його власником є компанія Neptune Port Holding B.V. (Нідерланди), кінцевими бенефіціарами якої є Єгор Гребенніков і А.Ставніцер.

Cargill Inc. - найбільша світова приватна компанія, що інвестує в харчове виробництво. Компанія працює у 68 країнах світу, здійснює продаж зерна, олії, цукру та інших продуктів. Крім того, є великим виробником сільськогосподарської продукції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА