13:41 13.06.2018

Кабмін запускає пілотний проект для спрощення роботи з касовими апаратами

3 хв читати
Кабмін запускає пілотний проект для спрощення роботи з касовими апаратами

 Уряд України схвалив пілотний проект для реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних або програмно-технічних комплексів (ПК і ПТК), як-от смартфони або планшети, призначених для реєстрації розрахункових операцій.

"Бізнес заощадить близько 2 млрд грн. Це звільнення від касового-апаратного рабства", - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Він зазначив, що за 20 останніх років у сфері реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або касових апаратів мало що змінилося. "Драконівські штрафи, повна монополія на касові апарати, з кожного касового апарату в країні сплачується абонентська плата комерційним структурам. Проводяться реєстрації, перереєстрації та все це відбувається з оплатою обраним, яку бізнес міг би і не робити", - описав поточний стан справ глава уряду .

В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова нагадала, що відповідно до закону про застосування РРО від 1995 року обов'язок використовувати їх покладено на всіх суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції при продажу товарів або послуг в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також в обміні валют.

За її словами, загалом у країні 1 млн 117 тис. активних юридичних осіб - платників податків та 1 млн 719 тис. фізосіб-підприємців. Через РРО у минулому році в ДФС було подано 73,5 млн звітів, а щодня друкується в середньому 18 млн чеків, уточнила в.о. міністра.

Вона додала, що сьогодні касовий апарат в середньому коштує від 5 до 20 тис. грн, їх ремонт і технічне обслуговування обходяться в 200 грн на місяць, а на реєстрацію потрібно 5 днів і багато документів.

"Пропонуємо нову систему реєстрації - за один крок і один день реєстрація на підставі заяви за спрощеною формою. Хочемо залучити інновації в цю сферу - телефони, планшети. Розширимо перелік наявних моделей. Зменшимо витрати і на придбання, і на автоматизацію і роботу. Програмне забезпечення буде інтегрованим", - описала основні переваги пілотного проекту О.Маркарова.

Вона висловила надію, що такі зміни дозволять популяризувати використання касових апаратів, поліпшать обмін інформацією між регіональними підрозділами для великих компаній і Державної фіскальної служби, а також зменшать тіньовий сектор.

В.о. міністра також уточнила, що цим рішеннями уряду будуть введені держреєстри РРО та тих, хто їх обслуговує.

Як сказала в.о. міністра, проект буде запущено після затвердження відомчих актів.

Згідно з наявними у агентства проектам розпорядження, пілотний проект розрахований до кінця 2019 роки (а реєстрація нових ПК і ПТК - до 1 квітня 2019 роки), після чого буде рішення про доцільність впровадження в промислову експлуатацію і підготовлений проект правок до законодавства

У ньому зазначено, що нововведення дозволять за допомогою нових ПК і ПТК обслуговувати торгівлю з використанням Інтернету, торгівлю через автомати, перевезення пасажирів, прийом готівки для подальшого переказу, де зараз касові апарати не застосовуються.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА