19:30 11.07.2018

Бізнес-асоціації України закликають МВФ до раціональних рішень для розблокування $1,9 млрд траншу

3 хв читати
Бізнес-асоціації України закликають МВФ до раціональних рішень для розблокування $1,9 млрд траншу

Провідні українські бізнес-асоціації закликають український уряд, Міжнародний валютний фонд (МВФ) і міжнародних партнерів України докласти всіх зусиль для досягнення згоди до 20 липня щодо розблокування траншу МВФ у розмірі $1,9 млрд.

"Ми закликаємо МВФ і міжнародних партнерів України враховувати загальну економічну ситуацію, реформи та широкі суспільні наслідки в Україні й ухвалити раціональні рішення з огляду на сьогоднішні обставини", - повідомляється в анонсі спільної прес-конференції Американської торговельної палати (AmCham), Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), Спілки українських підприємців (СУП) і Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

Серед інших основних тез, які мають намір оголосити 12 липня керівники цих організацій, - прохання до українського уряду та МВФ знайти рішення щодо тарифів на газ і бюджету до 20 липня.

Крім того AmCham, ЄБА, СУП і НАБУ закликають Верховну Раду підтримати спільне рішення уряду і МВФ щодо газу в разі його знаходження, а також проголосувати 12 липня за законопроект №7441 із поправками до закону про Вищий антикорупційний суді про підсудність поточних апеляцій.

Як повідомлялося, відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з В.Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

З липня 2017 року Україна перебувала в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ уже щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, які дали б змогу уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає фонд.

Позиція фонду є доволі жорсткою, оскільки уряд минулого року ухвалив рішення про підвищення газових цін, що дало змогу Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку Кабмін відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня заявила, що виконання передумов щодо ціни на газ є критично важливим для завершення нинішнього перегляду програми МВФ.

За її словами, дві інші передумови – внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд та дотримання граничного дефіциту держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА