15:00 27.07.2018

Скасування обмежень на роботу в Україні приватних компаній космічного сектора вже давно на порядку українсько-американських відносин - Firefly Aerospace

4 хв читати
Скасування обмежень на роботу в Україні приватних компаній космічного сектора вже давно на порядку українсько-американських відносин - Firefly Aerospace

Скасування обмежень на роботу в Україні приватних компаній космічного сектора вже давно на порядку українсько-американських відносин - Firefly Aerospace

Київ. 27 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Приватний американський розробник ракетно-космічної техніки Firefly Aerospace Inc. пов'язує перспективи та наповнення співпраці з українською ракетно-космічною галуззю з її реформою та скасуванням діючих обмежень на роботу в Україні приватних компаній космічного сектора.

"Найчастіше нові можливості відкриваються в результаті реформування галузі та менеджменту галузі. Зміна законодавчого поля, допомога приватним компаніям у галузі, оновлення підходів і завдань сприятимуть приходу як інвесторів, так і замовників в українську ракетно-космічну галузь", - сказав власник Firefly Aerospace Inc., засновник венчурного фонду Noosphere Ventures, виходець з України Максим Поляков в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Пострадянський менеджмент, як правило, закритий для кооперації та не готовий видавати будь-які гарантії для інвесторів", - пояснив він, зауваживши: "Держава має гарантувати не кредити, що залучаються держпідприємствами під проект, а комфортні умови роботи для інвесторів і партнерів в Україні".

Уточнюючи на прохання агентства завдання українського офісу Firefly Aerospace в Дніпрі, з роботою якого нещодавно ознайомився глава держави, М.Поляков сказав: "Насамперед робота українського офісу Firefly спрямовуватиметься на взаємодію в R&D (Research&Development, англ. - дослідження та розробки, або НДДКР і ДКР - ІФ) завданнях, які виникають у процесі розробки ракет-носіїв Alpha і Beta головним американським офісом компанії в Техасі. Поки що ми обмежилися готовністю залучити до вирішення цих завдань українських фахівців, які володіють значним досвідом і знаннями в цій сфері. Але надалі ми плануємо розглядати українські компанії галузі як підрядників".

"З урахуванням чинного законодавства та кон'юнктури галузі ми поки що не бачимо можливості та доцільності в базуванні всього технологічного циклу з виробництва та експлуатації ракет-носіїв в Україні, тому основні можливості ми вбачаємо саме в міжнародній кооперації американської компанії з її українським офісом", - сказав М.Поляков, уточнивши: "Це дає нам змогу діяти в рамках правового поля обох держав і використовувати наявний потенціал і досвід українських розробників".

Оцінюючи на прохання "Інтерфакс-Україна" можливі терміни здійснення багаторазової анонсованої структурної реформи української ракетно-космічної галузі, а також імовірність скасування чинних законодавчих обмежень на роботу в Україні приватних компаній космічного сектора, М.Поляков зазначив: "Ми, безумовно, вітаємо такі зміни та готові брати участь у їх імплементації, але не завмерли в їх очікуванні та не встановлюємо навіть для себе якісь терміни".

Відповідаючи на запитання щодо доцільності внесення питання скасування чинних законодавчих обмежень для роботи в Україні приватних компаній космічного сектора до порядку денного українсько-американського двостороннього співробітництва, співрозмовник агентства сказав: "Це питання давно вже на порядку денному, і не останню роль у його обговоренні відіграють саме приватні компанії".

У зв'язку з цим М.Поляков акцентував: "Приватні компанії можуть відкрити безліч можливостей - починаючи від розміщення тих чи інших замовлень, створення робочих місць і стимулювання підготовки фахівців у галузі, закінчуючи відкриттям міжнародних ринків для українських підприємств".

Оцінюючи на прохання агентства перспективи участі ракетно-космічної галузі України, що вже отримала офіційну підтримку ВПС США (USAF), у галузевій програмі Firefly Aerospace, власник Firefly сказав: "Про включення цієї програми до частини державних космічних програм України поки що не йдеться - ні від ДКАУ, ні від українських підприємств галузі не надходило жодних пропозицій стосовно участі в програмі".

Firefly Aerospace (раніше Firefly Space Systems) - створена в 2014 році в Техасі приватна американська компанія, яка здійснює розробку сімейства РН легкого класу нового покоління.

Firefly Aerospace входить до складу прихильників ідеї т.зв. Нового космосу - руху в аерокосмічній галузі, що бере за мету розширення доступу до космосу за рахунок використання інновацій для зниження вартості пусків, а також за рахунок подолання адміністративних і логістичних обмежень, пов'язаних із залежністю від національних космічних інститутів. Сьогодні ідею "Нового космосу" найбільш активно просувають на ринку американські Virgin Galactic, Blue Origin, SpaceX.

Штаб-квартра Firefly базується в Техасі, офіси компанії працюють у Вашингтоні, Токіо (Японія) та Дніпрі (Україна). Фінансування Firefly забезпечує венчурний фонд Noosphere Ventures (Менло-Парк, Каліфорнія), заснований вихідцем з України бізнесменом М.Поляковим, відомим, насамперед, проектами в IT-секторі.


Повний текст ексклюзивного інтерв'ю власника Firefly Aerospace М.Полякова агентству "Інтерфакс-Україна" буде розміщено на сайті агентства у відкритому доступі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА