08:10 15.08.2018

Девальвація турецької ліри не позначиться на експортно-імпортних операціях України і Туреччини до кінця 2018 року

2 хв читати
Девальвація турецької ліри не позначиться на експортно-імпортних операціях України і Туреччини до кінця 2018 року

Девальвація турецької ліри в найближчій перспективі не призведе до різких цінових коливань під час експортно-імпортних операцій між Україною і Туреччиною, проте є побоювання щодо зниження виручки українських експортерів, які здійснюють постачання на турецький ринок, повідомила асоціація "Укрсадпром".

"Основні експортні товари для кожної країни значною мірою прив'язані до стабільної іноземної валюти і більше залежать від ситуації на глобальному ринку, ніж від кон'юнктурних змін на внутрішньому. Тому в найближчій перспективі, принаймні до кінця цього року, найімовірніше не варто очікувати різких цінових коливань під час експортно-імпортних операцій із Туреччиною", - повідомила прес-служба асоціації в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Водночас, на думку експертів "Укрсадпрому", залишаються деякі побоювання щодо можливого переходу Туреччини в розрахунках за зовнішньоекономічними операціями зі своїми головними партнерами, серед яких і Україна, з долара на національну валюту.

"Нині розглядається можливість переходу Туреччини в розрахунках у зовнішньоекономічних операціях зі своїми головними партнерами... Це може викликати незручності і в самому механізмі розрахунків, і у встановленні цін та відповідному визначенні курсу валют, оскільки, згідно з більшістю очікувань, турецька ліра знецінюватиметься і надалі. Внаслідок цього є ймовірність зниження виручки українських експортерів", - зазначає "Укрсадпром".

Проте, окрім цього, є підстави для певного зниження імпортних цін для України під час закупівель у Туреччині, зазначили в асоціації.

Як наголосили в "Укрсадпромі", Туреччина є одним із найбільших імпортерів вітчизняної агропродовольчої продукції. За перші шість місяців поточного року Україна експортувала до Туреччини сільгосппродукції на $458 млн.

"Туреччина також один із найбільших покупців плодово-ягідної продукції вітчизняного виробництва. У першому півріччі ми експортували плодів і ягід до цієї країни на $9,3 млн, переважно за рахунок волоських горіхів. Водночас майже половина імпорту цитрусових плодів надходить в Україну саме з Туреччини", - зазначили в асоціації.

Асоціація "Укрсадпром" - об'єднання садівників, виробників продукції з плодів і ягід, виробників і постачальників посадкового матеріалу, інших господарських і громадських об'єднань в галузі садівництва та переробки плодово-ягідної сировини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА