16:45 16.08.2018

Валютна криза в Туреччині матиме обмежений вплив на Україну

2 хв читати
Валютна криза в Туреччині матиме обмежений вплив на Україну

Україна слабо інтегрована у світовий фінансовий ринок, відповідно, напружена економічна ситуація в Туреччині і на світовому ринку особливо не вплине на національну економіку, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник глави Національного банку України (НБУ) Олег Чурій.

"З огляду на те, що у власності нерезидентів перебуває незначна частка українських державних облігацій, відплив капіталу з Туреччини і викликаний ним спад апетиту інвесторів до активів країн, що розвиваються, не матиме суттєвого впливу на Україну, зокрема на валютний ринок, у короткостроковій перспективі", - сказав він.

За оцінками центробанку, з часом українська економіка може опосередковано відчути наслідки ситуації в Туреччині через зовнішню торгівлю, оскільки Туреччина є одним із найбільших ринків збуту української продукції (6,4% вітчизняного товарного експорту в 2017 році).

"Стрімка девальвація ліри і загалом проблеми на фінансовому ринку Туреччини можуть викликати зниження платоспроможного попиту в країні і, відповідно, спричинити скорочення обсягу експорту з України. Крім того, знецінення ліри до долара США може спричинити погіршення конкурентоспроможності вітчизняного експорту порівняно з турецькими товарами на третіх ринках", - пояснив О.Чурій.

Окрім цього, заступник глави центробанку нагадав, що США нещодавно підвищили мита на сталь та алюміній із Туреччини. Відповідно, слід очікувати вивільнення частини продукції, що направляється в США, і, як наслідок, зниження цін на чорні метали в регіоні.

Водночас О.Чурій зазначив, що девальвація ліри може мати позитивний вплив на економіку України.

"Зміцнення гривні щодо ліри може привести до здешевлення турецької продукції в доларовому еквіваленті (у 2017 році на Туреччину припадало 2,6% товарного імпорту в Україну). Це не лише зменшить обсяг імпорту в грошовому виразі, а й стане хорошою новиною для українських споживачів загалом. Зокрема, це стосується турецьких овочів і фруктів, одягу та взуття, які мають суттєву вагу в споживчому кошику в Україні", - прокоментував він.

Загалом заступник глави НБУ зазначив, що розвиток економічної ситуації в Туреччині містить важливі уроки для України.

"По-перше, це показовий приклад, наскільки важливим є забезпечення інституціональної та операційної незалежності центрального банку. По-друге, це свідчить про безуспішність застосування монетарної політики для стимулювання економічного зростання в умовах інфляційного тиску. По-третє, це показує, наскільки загрозливими можуть виявитися макроекономічні дисбаланси, зокрема високий розмір дефіциту поточного рахунку платіжного балансу, в умовах стрімкого відпливу капіталу", - наголосив О.Чурій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА