12:50 18.08.2018

Порошенко підписав закон, що звільняє "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері ВТС із РФ

4 хв читати
Порошенко підписав закон, що звільняє "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері ВТС із РФ

Президент Петро Порошенко підписав Закон України "Про внесення змін до законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну «Укроборонпром» перед державою-агресором та/або державою-окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку".

Як повідомила в суботу прес-служба глави держави, цей закон пропонує механізми захисту господарської діяльності  підприємств оборонно-промислового комплексу, внесені до переліку об’єктів державної власності,  що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, від негативних наслідків впливу юридичних осіб, зареєстрованих на території держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичних осіб з іноземними інвестиціями держави-агресора та/або держави-окупанта.

Закон вводить заборону на примусове виконання рішень, у тому числі на визнання та виконання рішень іноземних судів, щодо стягнення заборгованості за зобов'язаннями, де кредитором (стягувачем) є юридична особа держави-агресора та/або держави-окупанта або юридична особа з іноземними інвестиціями чи іноземне підприємство держави-агресора та/або держави-окупанта, а боржником – підприємство оборонно-промислового комплексу, внесене до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Документ також передбачає зупинення (на період дії обставин, пов'язаних із заборгованістю підприємств оборонно-промислового комплексу перед юридичними особами держави-агресора та/або держави окупанта) вже відкритих та заборону відкриття нових виконавчих проваджень і заходів примусового виконання рішень щодо стягнення заборгованості з підприємства оборонно-промислового комплексу на користь юридичної особи держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичної особи з іноземними інвестиціями чи іноземного підприємства держави-агресора та/або держави-окупанта.

Крім того, вводиться заборона на здійснення провадження у справі про банкрутство підприємств оборонно-промислового комплексу за заявами юридичної особи держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичної особи з іноземними інвестиціями чи іноземного підприємства держави-агресора та/або держави-окупанта.

Ці обмеження поширюються, в тому числі на зобов'язання, у яких було здійснено заміну сторони (кредитора, заявника) або уступку права вимоги, в результаті якої таке право перейшло до третіх осіб, однак першочергово такий борг виник саме щодо юридичної особи держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичної особи з іноземними інвестиціями чи іноземного підприємства держави-агресора та/або держави-окупанта.

Як повідомлялося, 12 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому закон, який звільняє підприємства держконцерну "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері військово-технічного співробітництва (ВТС) з РФ (законопроект №6697).

Як випливає з пояснювальної записки до законопроекту, у зв'язку з ухваленим керівництвом держави в 2014 році в умовах зовнішньої російської агресії рішенням про розірвання ВТС з РФ виконання укладених до серпня 2014 року договорів у сфері ВТС з РФ стало неможливим, і підприємства-замовники продукції почали звертатися до судів на території РФ для стягнення заборгованості, пені та інших штрафних санкцій, незважаючи на посилання українських підприємств на обставини непереборної сили (форс-мажору).

"Проведення судового розгляду на території держави-агресора спричинило ухвалення низки судових рішень, за якими українська сторона зобов'язана виплачувати суми, що перевищують вартість самого договору", - наголошується в документі.

Водночас порушення правил підсудності винесення судових рішень на території держави-агресора проти підприємств ОПК України з подальшим нарахуванням завищеної пені та відсотків гостро позначається на бюджеті оборонного сектора, констатують автори законопроекту.

Згідно з озвученими під час засідання оцінками, обсяг пред'явленої до виплати підприємствам ОПК України заборгованості за розірваними договорами у сфері ВТС з РФ, зокрема й пені та відсотків, оцінюється на сьогодні в близько 3,8 млрд грн.

У 2014 році Україна припинила експорт до РФ товарів військового та подвійного призначення з огляду на російську агресію та анексію РФ Криму. Заборону на ВТС із РФ, зокрема постачання продукції подвійного призначення, закріплено указом президента України №691/2014 від 27 серпня 2014 року, що вводить у дію рішення РНБО України від 27 серпня. Уряд України в травні 2015 року розірвав міжурядову угоду з РФ у сфері ВТС від 1993 року. В серпні того самого року уряд денонсував міжурядову угоду з РФ про виробничу та науково-технічну кооперацію підприємств оборонної промисловості від 1993 року.

У серпні 2017 року Кабмін розірвав міжурядову угоду з РФ від 2003 року про взаємодію при експорті військової продукції до третіх країн, у жовтні - міжурядову угоду з РФ від 2000 року про збереження спеціалізації підприємств і організацій, що беруть участь у виробництві продукції військового призначення, в листопаді - міжурядову угоду з РФ від 2005 року, що регулює порядок взаємних постачань озброєння і військової техніки (ОВТ), комплектуючих та послуг військового призначення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА