14:11 14.09.2018

Рішення Лондонського суду у спорі з РФ про $3 млрд - визначна перемога України

2 хв читати
Рішення Лондонського суду у спорі з РФ про $3 млрд - визначна перемога України

Апеляційний суд Англії в п'ятницю за апеляцією України скасував ухвалене в березні 2017 року рішення судді Блера (Blair) в порядку спрощеного провадження на користь Росії та направив справу до суду першої інстанції для розгляду за повною процедурою, повідомляє Мінфін України.

"Скасування попереднього рішення та надання Україні можливості представити свій захист у повному обсязі в суді першої інстанції є визначною перемогою України", - йдеться в прес-релізі Мінфіну в п'ятницю.

Відомство уточнило, що до складу колегії, яка розглядала апеляцію і тепер оприлюднила своє одноголосне рішення, входять леді-суддя Глостер (Lady Justice Gloster), лорд-суддя Сейлз (Lord JusticeSales ) і лорд-суддя Девід Річардс (LordJustice David Richards).

Апеляційний суд ухвалив повністю мотивоване письмове судове рішення, яке є відкритим для загального доступу, зазначає Мінфін.

Згідно з його релізом, у своєму одноголосному рішенні всі троє суддів Апеляційного суду Англії погодилися з тим, що суддя в першій інстанції помилково: відмовив Україні в судовому розгляді аргументів захисту щодо примусу; та відмовив Україні в постійному зупиненні провадження у разі, якщо англійський суд не може розглядати аргументи України стосовно примусу.

"Апеляційний суд одностайно вирішив, що англійський суд повинен провести повний та відкритий судовий розгляд позиції України. Україна заявляє, що нібито укладені угоди стосовно "російських" облігацій є нікчемними та не підлягають примусовому виконанню з огляду на свавільні погрози та акти політичної і військової агресії Росії проти України", - наголосив Мінфін.

Водночас відомство зазначило, що в апеляції Україна програла з питань "дієздатності, повноважень, непрямих умов та контрзаходів, а також із питання наявності інших вагомих підстав для повного судового розгляду".

В. о. міністра фінансів Оксана Маркарова, чиї коментарі наведено в прес-релізі, зазначила, що Україна продовжує наполягати, що угоди стосовно єврооблігацій на $3 млрд були зумовлені зухвалими погрозами та актами агресії Росії проти України не лише напередодні укладення відповідних угод, завдяки чому й забезпечила їх підписання, а також у період після підписання, та які вона продовжує чинити дотепер.

"Росія повинна нести відповідальність за свої міжнародно-протиправні діяння, і англійський суд чітко дав зрозуміти, що не ухилятиметься від прийняття рішення з цього питання", - наголосила О.Маркарова.

Мінфін уточнює, що інтереси України в суді представляють головний юридичний радник Алекс Гербі (Alex Gerbi) з Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, UK LLP, англійські баристери королівські адвокати Банкім Сенкі (Bankim Thanki QC) і Бен Джеффі (Ben Jaffey QC), а також Саймон Ейтрілл (Simon Atrill) та партнер Світлана Чепурна з української юридичної фірми "Астерс".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА