20:59 18.09.2018

Ірландія стягнула з Apple недоплачені податки з відсотками на 14,3 млрд євро

2 хв читати
Ірландія стягнула з Apple недоплачені податки з відсотками на 14,3 млрд євро

Ірландія отримала від американської Apple 14,3 млрд євро в рамках стягнення владою країни незаконно отриманих компанією податкових субсидій, а також відповідних відсотків, за рішенням Єврокомісії.

Міністр фінансів Ірландії Паскаль Донохью оголосив у вівторок, що уряд країни стягнув з Apple 13,1 млрд євро недоплачених податків, а також 1,2 млрд євро в якості відсотків.

Раніше уряд Ірландії і Apple домовилися, що компанія буде перераховувати кошти на спеціальний рахунок ескроу на період розгляду європейським судом апеляцій Apple і ірландської влади на рішення Єврокомісії.

Як повідомлялося, в серпні 2016 року Єврокомісія зажадала від Apple відшкодувати уряду Ірландії незаконні податкові субсидії. Apple оскаржила це рішення в суді, а її глава Тім Кук назвав його політичним і нечесним і заявив, що підхід ЄК вплине на подальші рішення Apple щодо інвестицій в Європі. Термін стягнення, встановлений Єврокомісією, закінчився ще 3 січня 2017 року.

Донохью підкреслив у вівторок, що уряд Ірландії не погоджується з рішенням Єврокомісії у справі Apple і "домагається його анулювання в європейських судах", пише газета Financial Times.

Як стверджувала ЄК, Ірландія надавала Apple незаконні податкові послаблення в період з 2003 по 2014 рік, що призвело до істотного зниження податкових виплат компанії. За даними Єврокомісії, "вибірковий підхід ірландської влади забезпечив зниження ефективної ставки податку на прибуток Apple з 1% від прибутку в Європі в 2003 році до 0,005% у 2014 році".

Низькі ставки податку на прибуток підприємств - наріжний камінь економічної політики Ірландії. Базова ставка податку становить 12,5% і є мінімальною серед країн Західної Європи. Завдяки цьому в Ірландії розміщені підрозділи більш ніж 700 великих американських компаній, які створили в країні 140 тис. робочих місць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА